fredag den 14. januar 2011

Ugens Kunsthistorie: DET NYE ÅRDER FINDES IKKE så forfærdeligt mange direkte afbildninger af nytåret i kunsten. Men dette maleri af James Abbott McNeill Whistler (1834 - 1903) kunne været et nytårsbillede. Maleriet hedder Nocturne in black and gold. The Falling Rocket, og er fra 1874 / 1875.

Vi ser lyset fra en faldende raket mod den nattesorte himmel. Landskabet er ikke nærmere defineret, men det er heller ikke vigtigt for kunstneren. Nocturne betyder 'natlig' eller 'musikstykke'. Kunstneren opfatter lyset fra den faldende raket som noder i natten. Noder vi ser i et glimt, og så er de overståede og væk og befinder sig kun på vore nethinder.

Whistler så sine billeder som paralleller til musikstykker og kunne også kalde dem symfonier. Det Whistler gør på lærredets flade er at skabe et arrangement af linier, former og farver. Han udtalte selv, at han ikke ønsker at maleriet skal ligne noget, men at det skal fremstille en formel harmoni.

Harmoni er et musikalsk udtryk - som vi bruger i dagligdagen - og Whistler bruger det her til at udtrykke at der er balance i billedet. Nocturne bruges naturligvis også her i den samme betydning. Det er noget der sker om natten, men det er også noget der er i smuk harmoni.

Man kan ikke sige med sikkerhed om dette maleri er fra 1874 eller 1875, så det er muligt at det er fra årsskiftet. Whistler har været ligeglad med om han malede et billede af det gamle år eller det nye år. Det han har fanget i sit maleri er øjeblikket hvor lyset fra den faldende raket danser som musik hen over den nattesorte himmel, for derefter at være for evigt væk - undtagen i erindringen!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar