mandag den 17. januar 2011

Ugens Kunsthistorie: JOHN KØRNERS NYTÅRSBILLEDEI ÅRETS FØRSTE INDLÆG skrev jeg at der ikke findes så mange direkte afbildninger af nytåret i kunsthistorien. Men dagbladet Politikens bagsideredaktion og billedkunstneren John Kørner (der er blevet huskunstner på Politikens bagside) nåede dog at forsyne os med endnu en nytårsafbildning i 2010.

NYTÅRSBILLEDET hedder Slap Af. Det er muligt at se på billedet på to måder. Enten drømmer den liggende mand om fyrværkeriet, og så er 'afslapningen' adgangen til dette smukke syn. Eller måske opfordrer kunstneren folk til at slappe af mens andre tænder fyrværkeri.

SOM BILLEDE GØR Kørners værk det samme som Whistlers 'nocturne' (se årets første indlæg Ugens Kunsthistorie: Det Nye År). Det bygger på en kraftig horisontal og vertikal akse, og det bygger på kontrasten mellem lys og mørke. Hvor titlen 'nocturne' dog gav Whistlers værk en udpræget kunstnerisk kontekst, tilfører ordene 'slap af' Kørners billede en mere samfundsmæssig betydning. Det er uvist hvem der skal slappe af og hvilket formål dette skal gavne, men under alle omstændigheder rummer billedet et udsagn om beskuerens liv og ikke kun hans eller hendes æstetiske sans.

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar