fredag den 21. januar 2011

Dagens Kunsthistorie: MAIL ARTJEG SIDDER MED EN FANTASTISK SMUK OG OMFANGSRIG BOG foran mig. Det er den danske kunstner Niels Lomholts bog LOMHOLT MAIL ART ARCHIVE, FOTOWERKE AND VIDEO WORK. Bogen udkom i december 2010, men nåede vist ikke at få så megen opmærksomhed, som den burde få.

MAIL ART er som Lomholt skriver i indledningen "...what the postman delivered: The mailed artwork". Mail Art et internationalt netværk af kunstnere, der sender visuel kunst og musik og lydkunst og lyrik rundt til hinanden via postvæsenet. Muligvis har Mail Art eksisteret i længere tid, men et mere institutionaliseret netværk udsprang af 1960ernes avantgarde kunst.NIELS LOMHOLT (1943) har været involveret i Mail Art siden 1960erne og han har en kæmpe og meget spændende samling Mail Art-arkiv fra perioden 1971-85. Det store spørgsmål er selvfølgelig, hvor skal dette arkiv hen? Hvilket museum kan rumme det og formidle det så det kommer ud til en større offentlighed? Bogen er i hvert fald en anbefalelsesværdig begyndelse - og her kan man nyde mange af værkerne, der er smukt gengivet.

JEG ELSKER AT FÅ håndskrevne hilsener med posten. Hele året rundt! Det er så sympatisk på en helt anden måde end emails. Emails printer man jo heller ikke ud og hænger op. Vi har stadig jule og nytårshilsenerne hængende i vinduet. Jeg er desværre knap så god til selv at få dem skrevet. Men omkring nytår får denne husholdning da som regel sendt ca. 100 nytårshilsener afsted. Der er stadig nogle der ikke er kommet afsted i år endnu (grundet manglende adresser), men januar måned er jo heller ikke forbi endnu.

POSTVÆSENET klager over at vi danskere sender for få breve og hilsener. Megen korrespondance foregår nu digitalt. Og det er også noget vi i denne husholdning overvejer, da regningen for ca. 100 hilsener er lidt af en udskrivning. Og den stiger igen lige om lidt. Ca. 8 kroner gange hundrede hilsener (og mere, da flere er til udlandet) - det er mange penge! Man overvejer kraftigt at lege postbud og selv køre hilsenerne ud ved næste årsskifte.

HVILKEN BETYDNING ville den forhøjede porto mon få for kunstneriske bevægelser som eksempelvis Mail Art? Ville Mail Art overhovedet have udviklet sig til så stærk og spændende en verdensomspændende kunstbevægelse under sådanne økonomiske betingelser?

FOR MANGE KUNSTNERE var Mail Art-netværket også en protest mod det etablerede og kommercielle galleri-system, som flere anså for korrupt. Desuden betød Mail Art at kunstnere der boede i fjernere egne langt fra udstillingsmuligheder alligevel havde mulighed for at lade deres værker 'turnere'.

I 1980ERNE nåede Mail Art sit højdepunkt af popularitet, men fra begyndelsen af 1990erne overgik fænomenet - forståeligt nok - i stigende grad til internettet. Og ikke for at sammenligne mine nytårshilsener med kunstværker iøvrigt, men de kommer formentlig også til at gå samme digitale vej som Mail Art.
LÆS MERE OM NIELS LOMHOLTS BOG OG ARKIV HER: http://www.lfp-archive.dk/?page_id=20
LÆS MERE OM MAIL ART HER http://en.wikipedia.org/wiki/Mail_art

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar