fredag den 14. januar 2011

Ugens Kunsthistorie: NYE BEGYNDELSER 2MEGET APROPOS nye begyndelser - overskriften på dette indlæg samt en meget mulig overskrift på denne første tid af det nye år - har kunstneren Allan Otte (1978) malet dette maleri fra 2010 med titlen Ny Begyndelse.

VI SER HER et sneklædt landskab med høj himmel og stor vidde. Når sneen dækker landskabet kan man bilde sig selv ind at det er et uberørt naturlandskab man ser på...i hvert fald for en stund. I Danmark findes uberørt natur nærmest ikke. Landet er et stort kulturlandskab skabt og påvirket af mennesker. Men når det er hvidt der ude fordi sneen iklæder landskabet sin hvide vinterdragt, dækkes mange af de menneskelige spor og landskabet fremstår jomfrueligt og fyldt med muligheder for nye opdagelser.

MEN SER VI RIGTIGT på maleriet er det jo ikke et uberørt landskab vi ser, men derímod et landskab fyldt med spor. En vej ligger centralt i billedet ved siden af gården i højre side. Vejen er fyldt med spor efter køretøjer, der har passeret dette sted. I venstre side kan vi se aftryk i sneen - måske af fodspor. Dette landskab er et meget trafikeret sted, selvom det lige nu fremstår mennesketomt.

ALLAN OTTE er en mesterlig og meget moderne skildrer af det danske kulturlandskab der selv iklædt den hvideste og mest uskyldige sne er fyldt med spor efter mennesker. Spor der fører til, fører forbi og fører væk. Her er ikke et Janushoved der både ser frem og tilbage, men de mange spor fungerer nærmest på samme vis. Det er egentlig et meget komplekst kunstværk - for hvor fører vejen hen?

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar