onsdag den 19. januar 2011

Dagens Kunsthistorie: IDAG FYLDER PAUL CÉZANNE 172 ÅR
IDAG KAN VI FEJRE at det er 172 år siden at kunstneren Paul Cézanne (1839-1906) blev født. Dette markeres blandt andet på Google, så ingen der benytter sig heraf kan være i tvivl om hvilken betydningsfuld person der har fødselsdag den 19. januar.

DET ER EFFEKTIV BRANDING og endnu en fremhævelse af Cézanne som en af den vestlige verdens mest betydningsfulde kunstnere. Men er det kunstformidling? Ved at vi får at vide, at han blev født for 172 år siden, får vi jo ikke nødvendigvis at vide, hvorfor han er så vigtig at hans fødselsdag skal fejres og hvad der gør hans kunst så storslået.

PÅ GOOGLEs SØGESIDE ses i dagens anledning et lækkert stilleben af Cézanne. Farverne er ikke de rigtige, men godt ser det ud. På den måde kan de der ikke lige har kunstnerens oeuvre present koble et billede sammen med navnet.

SELVOM DET IKKE GIVER YDERLIGERE information om Cézanne eller maleriet, så er det effektiv kunstformidling. Hvis man får lyst til at få mere information, kan man jo blot 'google' billedet eller kunstneren selv. Og hvis man er tilfreds med den information man har fået, kan man lade være.

TILSYNELADENDE ER DET ENESTE Google gør, at informere om fødselsdagen og derefter er resten op til brugeren selv. Klikker man på billedet er der 958.000 mulighed for at få udvidet sin viden om Cézanne. Sympatisk ja, men ikke helt så neutralt fra Googles side, som man måske forestiller sig.

MAN KUNNE ØNSKE at denne form for kunstformidling også ville komme andre kunstnere til gode. Google når jo ud til et kæmpe publikum over hele kloden. Fredag den 14. Januar 2011 var det eksempelvis 170 år siden at den impressionistiske kunstner Berthe Morisot (1841 - 1895) blev født. Skal man sammenligne er 170 år dog mere rundt end 172 år, og som en af de få kendte og anerkendte kvindelige kunstnere fra den periode - synes jeg - at der i den fødselsdato ligger en hel del mere at fremhæve og fejre.

NÅR GOOGLE VÆLGER at markere Cézannes fødselsdag foretager de et bevidst valg. Dette valg følges dog ikke op af en markering af udvalgte gode tekster efterfølgende. Måske mangler Google en samarbejdspartner?

SAMMENLIGNER MAN MED Wikileaks, var der ingen der interesserede sig for de uoverskueligt mange dokumenter der, FØR wikileaks indgik samarbejde med udvalgte aviser, der gennemtyggede udvalgte dokumenter og på den måde formidlede 'samlingen' af informationer.

MÅSKE VILLE et sådant samarbejde også være frugtbart og udviklende for Google? I hvert fald ville det være gavnligt for Googles brugere. For hvem har tid og lyst til at læse 958.000 sider om Paul Cézanne igennem (- hvoraf en stor del er gentagelser)?


Det viste maleri af Berthe Morisot er fra 1893. Maleriet hedder på dansk Ung pige, der fletter sit hår, og det hænger til dagligt på Ny Carlsberg Glyptoteket - der ejer flere Morisot-værker. Også Orddrupgaardsamlingen har Morisot repræsenteret i sin samling.

Det viste maleri af Paul Cézanne er fra Googles søge-side. Mærkværdigvis har de ikke angivet billedets titel, årstal eller hvilken samling det indgår i.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar