fredag den 21. januar 2011

Dagens Kunsthistorie: LOOK THERE IS WINNIEHVAD ER KUNSTFORMIDLING? Er det når en lille amerikansk pige råber højt i metroen " Look there is Winnie" og alle vender sig om for at se denne Winnie, og ser en plakat med et selvportræt af Vincent Van Gogh?

BARNET KAN GENKENDE et maleri af Van Gogh og føler sig ovenikøbet så bekendt med ham, at hun har givet ham et kælenavn. Er det nok, at man kender navnet på kunstneren og ved at han har skåret øret af?

NOGLE GANGE kan man sidde med en bog og tænke "Gid det var mig der havde fået den idé eller opgave". Man kan kalde det misundelse, men man kan også kalde det inspiration eller beundring.

THOMAS WINDING (1936 - 2008) - det heldige asen - skrev en billedbog for forlaget Carlsen i 2000 med udgangspunkt i ni af Pieter Brueghels malerier. Teksten er fri fabuleren over indholdet i malerierne spundet sammen af en fiktiv dialog mellem maleren Brueghel og en lille dreng der kommer og ser Brueghel male billederne.

DET ER EN OVERDÅDIG og meget generøs billedbog på grund af de smukke gengivelser af malerierne. Teksten er meget stram, hvilket klæder den visuelle side. Havde jeg fået denne opgave, havde jeg nok inddraget mere kunstformidling i teksten, men det er ikke Windings ærinde. Han synes at ville skabe en tekst, der gør at læseren - både barn og voksen - får lyst til at gå på opdagelse i billederne, og opdage/ finde / se mere end der står i teksten. Og det er en kunst!

MEN ER DET KUNSTFORMIDLING? Jeg er ikke sikker. Thomas Winding har skrevet gode fortællinger, der kan lede læseren til selv at gå på opdagelse i billederne. Men spørgsmålet er, om man ikke af selv ville gøre dette uden teksten, da disse billeder er så fortællende i sig selv.

DET ER SELVFØLGELIG MULIGT at der er læsere der aldrig ville blive præsenteret for disse malerier, hvis ikke Thomas Winding havde skrevet denne billedbog. Fordi hans navn er en anbefaling i sig selv. Men det er vel inddirekte kunstformidling, der gør kunsten underordnet anbefalingen. Og så kunne bogen lige så godt handle om bamser eller Malawi som om Brueghel.

THOMAS WINDINGS BRUEGHEL-BOG giver sin læser et bekendtskab med malerierne og en række muligheder for temaer i forbindelse med malerierne. Det er ikke kunstformidling - men det er en rigtig god historie!

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar