lørdag den 28. september 2024

Peter Brook: AUGUST Hytten i Anglesey

 


VINDEN ER STRID og former landskabet. Huset står oprejst, men træer og anden beplantning lægges ned og bøjes efter vindretningen. Stengærdet zigzagger sig gennem landskabet og omkring huset. Det lille hus er forbavsende hvidt og lysende imod det brungrå gærde og den grønne jord. Himlen rejser sig dæmpet op i baggrunden som et baggrundstæppe af bløde grålige toner, der lover varme på trods af vinden.

DET ER ET BARSKT LANDSKAB. Det er også et mennesketomt landskab. Man kunne nemt fortabe sig i triste tanker om hårde liv og ensomhed (som illustreret af den finske fotograf Esko Männikö). Men Brook har igen ladet et får stå og se direkte på os. Dermed brydes realismen - også selvom der sandsynligvis er tonsvis af omkring-gående og stående får i Anglesey.  

HVIS MAN LIGE TÆNKTE AT man er den ensomme vandrer der står overfor/ midt i de mægtige uendelige naturkræfter og sine egne tanker, så ser disse kræfter (gennem fåret) tilbage og proportionerer både omgivelser og beskuerens selvopfattelse.

DER ER OGSÅ lige det der med får, at det i 2024 kan være svært at lade være med at tænke på stopmotion-serien Shaun the Sheep fra 2007.

"TWELVE MONTHS OF THE YEAR" består af 12 motiver fra små byer eller naturområder, som de kan fremstå i forskellige måneder året rundt. Tate Modern har dem alle, se her. Hvert billede måler 511 mm x 712 mm. Peter Brook er født i England (1927-2009) og især kendt som landskabsmaler. 

SE FLERE af Brooks billeder her: JanuarFebruarMartsApril, Maj, Juni, Juli


Ingen kommentarer:

Send en kommentar