fredag den 26. januar 2024

PETER BROOK: JANUAR

 PETER BROOK: JANUAR


I DEN LITOGRAFISKE SERIE "Twelve Month of the Year" fra 1976-77 skildrer den britiske billedkunstner Peter Brook januar måned som et mennesketomt sneindhyllet landskab, hvis grænser fortaber sig i snetågerne. Kompositionen viser dalen som en dramatisk diagonal i landskabet, hvorfra de sneklædte bakkesider rejser sig med brune lilleput træer, små brune bygninger og hegn. Kold måske, men samtidig en overskuelig og tryg miniatureverden. Farveskalaen hvid, grå, brun er med til at dæmpe kontrasterne, så landskabet virker mere venligt end barskt. 

"TWELVE MONTHS OF THE YEAR" består af 12 motiver fra små byer eller naturområder, som de kan fremstå i forskellige måneder året rundt. Tate Modern har dem alle, se her. Hvert billede måler 511 mm x 712 mm.

SERIEN leder uværgerligt tankerne hen på billedkunstneren Pieter Brueghels serie af Månedsbilleder fra midten af 1500-tallet. Peter Brooks Januar Pennine Valley med den strittende busk under sneen i forgrunden minder især om Brueghels Jægerne vender hjem (1565). Men hvor Brueghels malerier er sammensat af mange forskellige stykker landskab - og ikke nødvendigvis nogen der findes i virkeligheden, er Brooks et helt bestemt sted. Motivet er Pennine valley i det nordlige England, et område Brooks ofte malede - faktisk så ofte at han blev kaldt The Pennine Painter". 

PETER BROOKS er født i England (1927-2009) og kendt som landskabsmaler, men han har også malet mere urbane motiver. Hans forældre var bønder, men han blev selv uddannet på Goldsmiths college. Efter endt uddannelse arbejdede Brooks som lærer, indtil han kunne leve af at male. Han lærte sine elever at "inspiration is all around". I 1962 blev Peter Brooks medlem af Royal Society of British Artists. I de senere år af hans karriere, blev hans særlige kendetegn at male sig selv og sin hund ind i landskaberne. Men man skal vist have en god lup for at få øje på ham i dette januar billede.



Ingen kommentarer:

Send en kommentar