onsdag den 9. december 2015

YVES CONGAR - Børnetegninger fra 1. Verdenskrig

NÅR MAN VED, hvornår Børnetegningen er fra, hvem der har udført den og hvilken sammenhæng den er udført i, er Børnetegningen et fantastisk materiale. Og som historisk kilde kan Børnetegninger tilføje udstillinger, udsendelser og bøger en anden vinkel på livet i en bestemt periode.

DETTE SÅ MAN bl.a. i den nederlandske forfatter og historiker Geert Mak's udsendelsesrække om Europas historie. I udsendelserne omkring 1. Verdenskrig, optrådte nemlig Børnetegninger. Tegningerne var udført af den franske dreng Yves Congar (1904-1995), der var 10 år, da krigen brød ud i 1914. Congar boede med sin familie i byen Sedan. Som voksen blev Yves Congar katolsk præst, teolog og Kardinal i den katolske kirke.

FORANLEDIGET AF SIN MOR skrev Yves Congar - ligesom tusindvis af andre katolske børn - dagbog. Men istedet for en bog om hans sommerferie oplevelser, blev det en bog om hans oplevelser under 1. verdenskrig (Journal de la Guerre). Og fra at det var en pålagt opgave, blev det en opgave han tog på sig selv. Congar illustrerede optegnelserne med farvelagte tegninger.
VI VED IKKE om tegningerne blev udført på stedet, men det er næppe sandsynligt. De fleste af tegningerne er illustrationer af noget, der har optaget ham og/ eller de voksne har talt om. Eller de er udført efter, at han har oplevet dem. Men det er et faktum, at der ligger gode registreringer af virkeligheden bag hans tegninger. F.eks. tegningen af fjenden der kører gennem en by uden at civilbefolkningen tilsyneladende ænser dem.
Fjenden kører næsten upåagtet gennem den okkuperede by.
EN AF DE STÆRKESTE TEGNINGER er den af et to-etagers hus med mennesker og en hestevogn foran. Yves har tegnet en 'før' og 'efter'-tegning, så man ser huset før krigen og samme hus efter krigen. Efter krigen er huset en sønderskudt og nedbrændt ruin uden menneskeliv. Yves tegninger give et indblik i et individs tanker og følelser. De giver også et indblik i et barns liv på dette tidspunkt, og mere generelt børneliv, og de bliver vidnesbyrd om krigens betydning for civilbefolkningen. Yves Congars tegning med huset før og efter, bliver desuden et billede på den forfatning de fleste af de krigshærgede lande befandt sig i efter krigen - samt et mentalt billede på Europas tilstand: sønderskudt og med tabere og vindere på alle fronter.
Teksten lyder: "Før krigen og efter invasionen", tegnet af Yves Congar.
I denne måned undersøger jeg Børnetegningen og de konventioner der knytter sig til denne. 
Læs med her:
Kunstformidlerens undren
KÆRT BARN MANGE NAVNE
BØRNETEGNINGER ER IKKE ALTID PÅ PAPIR

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar