tirsdag den 15. december 2015

ENGELSK BØRNETEGNING FRA 900-TALLET

Skitser udført af ukendt barn. Fra 900-tallet. Kilde: http://www.goldschp.net/archive/childart.html
DET ER IKKE KUN I VORE DAGE, at børn finder på at tegne, hvor de ikke må. Og selvom det kræver en del selvbeherskelse af de voksne, når børn tegner på vægge, gulve eller i skattede bøger, så kan man i dette tilfælde kun glæde sig over at det er lykkedes barnet.
  
ONFIMS RUSSISKE BØRNETEGNINGER fra 1200-tallet er enestående, men også ældre Børnetegninger er blevet gemt, så vi kan studere dem idag. Denne Børnetegning er fra 900-tallet. Den er tegnet på bagsiden af et religiøst manuskript fra et engelsk kloster, og befinder sig idag i Oxford. Man ved desværre meget lidt om barnet, der har 'vandaliseret' manuskriptet ved at tegne i det. Hverken navn eller alder. Men han har haft adgang til at skrive med blæk, og det er ikke første gang han skriver og tegner! Af hans skriblerier kan man udlede, at han modtager undervisning at skrive alfabetet og i at synge.

VI KAN ALENE GÆTTE PÅ hvad der har fået barnet til at tegne. Det har i hvert fald ikke været en stillet opgave, da han jo har tegnet og skrevet i et allerede færdigt bogmanuskript. Det er en mulighed, at han har kedet sig, og er begyndt med at skrive bogstaverne bagfra. Derefter har han fundet det mere interessant at tegne en kat samt et mindre dyr. Det mindre dyr ligner lidt en hest, men det kunne også være en situation, hvor katten jager et andet dyr. Herefter har han tegnet et andet barn - muligvis en klassekammerat eller sig selv.

DRENG OG KAT er tegnet på en realistisk måde med flere detaljer. Katten ser anspændt ud, som om den lytter og halen er løftet. Drengens klædedragt med kjortel, hat og sko er meget nøjagtigt registreret, samt den åbne mund, der antyder at han synger. 

DENNE TEGNING VISER EN SITUATION, hvor det var læring der stod på programmet for barnet, men istedet trængte virkeligheden sig på - og det var den der blev fastholdt i over et årtusinde! 


I denne måned undersøger jeg Børnetegningen og de konventioner der knytter sig til denne. 
Læs med her:
Kunstformidlerens undren
KÆRT BARN MANGE NAVNE
BØRNETEGNINGER ER IKKE ALTID PÅ PAPIR
YVES CONGAR
CHRISTIAN DEN 4.s Børnetegninger

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar