onsdag den 2. december 2015

BØRNETEGNINGER ER IKKE ALTID PÅ PAPIR

En barnehånd tegner i sand på en gade.

SOM JEG SKREV IGÅR, kalder jeg alt det børn bygger, former, maler, bygger, tegner og trykker for "Børnetegninger". Min opfattelse er ret rummeligt, men jeg ved godt, at det kan være forvirrende, da mange forbinder ordet 'tegning' med billeder på papir,

IDAG TEGNER ALLE BØRN i Danmark meget! Eller de har muligheden for det. For der tegnes i vuggestuen, i børnehaven, i skolen, på Fritidshjemmet og derhjemme. Det er muligt, at børn idag tegner mindre end børn gjorde for 10 eller 20 år siden, men de tegner stadig meget, og de tegner primært på papir. Man hører ofte forældre stønne over mængden af papir, der slæbes hjem fra institutionerne.

BØRN HAR ALTID TEGNET, men de har ikke altid tegnet på papir, da dette ikke har været lettilgængeligt. Omkring 1500-tallet har det primært været børn i royale/ rige familier (som Christian den 4.), eller kunstnerbørn eller børn i mesterlære (som Albrecht Dürer), der havde adgang til papir. Men det afholdt ikke børnene fra at tegne.

ISAAC WARE (1704-1766) er et godt eksempel på et tegnende barn, der var god til at tegne, selvom han ikke havde øvet sig på papir. Isaac var en skorstensfejerdreng, der tegnede i støvet på gaderne i England. Det fortælles om ham, at hans talentfulde tegninger - som 8årig - på gaderne havde fanget den 3. Jarl af Burlingtons opmærksomhed. Jarlen beslutter at adoptere Ware. Og sådan går det til, at Ware bliver uddannet og sidenhen en af tidens mest indflydelsesrige arkiteketer. Blandt hans bedrifter er, at han oversætter rennæsssancearkitekten Andrea Palladio til engelsk. Og alt dette alene på baggrund af de visuelle evner han som 8-årig demonstrerer i sine tegninger i støvet.

DER ER FORSKERE, DER HÆVDER, at børnetegninger er et produkt af industrialiseringen. I takt med at papir blev billigere og flere derfor fik råd og adgang til det, blev det også mere udbredt at lade børn tegne og mængden af børns tegninger steg. Jeg er ikke helt enig i, at Børnetegningen alene er et produkt af industrisamfundet. Man kan ikke se bort fra, at undervisning, skolegang og etablering af nationale folkeskoler, hvor tegning og tegneundervisning var en vigtig del af pensum, også har spillet en central rolle. Men dette skete jo selvfølgelig også i takt med industrialiseringen.

BØRNETEGNINGER eksisterede også før industrialismen, og før papiret. Børn har altid tegnet - som Ware er et eksempel på. Der findes ingen bevarede børnetegninger fra Oldtiden eller før. Men det betyder ikke, at børn ikke har tegnet. Tegningerne blev bare ikke altid bevaret, sådan som de bliver i vore dage. Men børnene tegnede. Med kul eller kridt eller plantefarver på klipper. Med pinde eller fingre i jord eller støv eller sand. Og hvis de har tegnet bare en brøkdel så meget, som børn idag, er det tons der er taget af tidevand - og tiden!
Tegning i sand


I denne måned undersøger jeg Børnetegningen og de konventioner der knytter sig til denne. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar