torsdag den 5. december 2019

4. DECEMBER: ELFRIEDE LOHSE WÄCHTLER

Elfriede Lohse Wächtler: "Lissy" (1931).
KVINDEN PÅ BILLEDET MED DEN RØDE STRAMME KJOLE, det gule hår og cigaretrøret er "Lissy" en prostitueret fra Hamborg. Kunstneren Elfriede Lohse Wächtler (1899-1940) skabte en serie billeder fra Hamborgs mindre pæne kvarterer i slutningen af 1920erne. Stilen er figurativ og med stærke ekspressionistiske toner. Et spændende og provokerende portræt. Så provokerende, at nazisterne betegnede det som et eksempel på degeneret kunst.
Elfriede Lohse Wächtler: "Absinthdrikkeren (selvportræt)" (1931).
WÄCHTLER flyttede hjemmefra som 16-årig for at studere kunst. Hun kom ind i kredsen omkring Otto Dix og mødte her sangeren og maleren Kurt Lohse, som hun giftede sig med. Et vanskeligt kærlighedsliv samt pengemangel prægede hendes liv med mange nervøse sammenbrud og indlæggelser på psykiatriske klinikker. Hvorvidt der også har været mentale problemer før hun mødte Lohse vides ikke. Hun fik en diagnose med skizofreni i 1930erne. I selvportrættet fra 1931 (ovenfor) indikerer hun i titlen at hun måske også drak en del. Om det har været selvmedicinering eller om et udsvævende liv har gjort hende syg vides ikke.
Elfriede Lohse Wächtler: "En kvindelig patient" (1929).
UNDER INDLÆGGELSE på en psykiatrisk klinik i 1929 malede hun en serie på ca 60 portrætter af psykiatriske patienter. Da hun kom ud igen havde en en kortvarig succes med bl.a. udstilling på Hamburger Kunsthalle. Men det gik dårligt igen og hun flyttede hjem til sin familie i Dresden, der endte med at indlægge hende. Elfriede Lohse Wächtler kom aldrig ud af indlæggelsen, der både førte til tvangssterilisation og endte med at hun blev dræbt under nazisternes euthanasia program "T4". 

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar