mandag den 16. december 2019

11. DECEMBER: FELIX NUSSBAUM

Self Portrait with Jewish Identity Card -Felix Nussbaum - 1943.jpg
Felix Nussbaum: "Selvportræt med jødisk identitetkort" (1943). Maleri.

HVAD BETYDER DET EGENTLIG "AT FORSVINDE"?
Den tyske kunstner Felix Nussbaum blev født i byen Osnabrück i tyskland.  Fra 1920 studerede Nussbaum kunst i Hamborg, Berlin og Rom. I 1933 var han i Rom på et stipendie, da Nazisterne havde fået magten i Tyskland. Propagandaminister Goebbels kom til Rom og fortalte kunstnerne at fra nu af skulle kunsten vise heroisme og den ariske races fortræffeligheder. Felix Nussbaum var jøde og vidste da, at han ikke længere kunne være en kunstner eller borger i Tyskland.
Felix Nussbaum: "Fiskerkone". Maleri.
SAMMEN MED SIN KÆRESTE Felka Platek flyttede han til Belgien.Men efter at nazisternes angreb på Belgien i 1940, blev han som en fjendtlig tysker bragt til den berygtede fangelejr Saint-Cyprien i Frankrig. forholdene var så forfærdelige at han bad om at blive sendt hjem til Tyskland. Undervejs lykkedes det ham at flygte, og sammen med Platek levede han under jorden i Bruxelles indtil han blev fanget i 1944 og sendt til Auschwitz hvor han forsvandt.

Felix Nussbaum: "Den Øde Gade" (1928). Maleri.
"AT FORSVINDE" BETYDER, at noget ikke er mere, at noget er væk. Men hvis der er nogen der tænker på en, så er man vel ikke helt forsvundet. Og selvom hele Felix Nussbaums familie også forsvandt i Auschwitz og i Stutthof, så er de ikke helt forsvundet. For når man ser på Felix Nussbaums malerier fra den sidste periode, kan man ikke undgå også at tænke på dem. 

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar