søndag den 13. juni 2010

Ugens Kunsthistorie: FODBOLD (I LANGE) BANER
Søndag formiddag spilles masser af fodboldkampe rundt omkring. Jeg tænker ikke kun på kampene ved VM i Sydafrika. Næh, smut en tur ud i Bellahøj og se hvordan amatørholdene møder andre amatørhold. Eller på plænerne ved Utterslev mose. Eller i Fælledparken. Eller andre steder hvor der er et stykke grønsvær og det er lykkedes at samle 22 spillere.Der er mange forskelle på amatørerne og de professionelle. Men en af de vigtigste forskelle er formentlig, at amatørerne ikke har et jublende eller piftende publikum de skal stå til regnskab for. Hvis de overhovedet har et publikum.Men det gør ikke amatørkampene mindre spændende. For i disse kampe kan man virkelig se kernen i fodbold - spillet! Spillerne går til den, og de giver sig 100 procent hen. Den nederlandske fotograf Hans van der Meer (født 1955) skabte i årene 1995-98 en meget berømmet serie af fotografier kaldet Nederlanse Velden (Hollandske Marker). Til denne serie besøgte han over 350 steder i Nederland for at finde egnede baner. Det skulle være baner, hvor man samtidig kunne se det omgivende landskab, som han selv har forklaret:

"Football is a part of our culture and footballfields form part of our landscape. There er proportionally more grounds in Holland than in any other country in the world. Even in the smallest municipality you will find at least one club."

Siden denne serie har Hans van der Meer skabt en lignende serie i Portugal med portugisiske baner samt fotoserien Europæiske Marker. Van der Meer har også produceret filmen Vlaamse Velden (Flamske Marker). Denne film er sammensat af optagelser fra forskellige kampe. På trods af at der er tale om forskellige kampe på forskellige grønsværer er det de samme ritualer der gennemgås og gennemspilles. Oplev og nyd filmen her: http://vimeo.com/8870746 .


Læs mere om Hans van der Meer her: www.hansvandermeer.nl

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar