lørdag den 12. juni 2010

Ugens Kunsthistorie: DET BEDSTE FORSVAR ER ET FORSVARFORSVARET ER DET VIGTIGSTE I FODBOLD! Hvad hjælper det at have en stærk midtbane og superangribere, hvis ikke man har et stærkt forsvar?! Dette kunne også overføres til livet udenfor grønsværen. Er man slået ned, er det jo svært at forsvare sig. Derfor er det godt at have forsvaret i orden. Den spanske kunstner Alicia Framis (født 1967) har taget dette op i sit projekt ANTI_DOG.

Ideen til ANTI_DOG fik Framis, da hun boede i Berlin og blev advaret mod at bevæge sig ned i en bestemt del af byen, fordi hun ville være et let offer for muskuløse mænd, skinheads med hunde og andre personer med voldelig adfærd!

Der findes formentlig statistikker over hvem der er mest udsat og i fare på og udenfor et stadion. Alicia Framis mener, at unge farvede kvinder vil være de mest udsatte. Derfor har hun brugt Ajax Amsterdams stadion som baggrund for en filmet performance i 2002 med titlen ANTI_DOG(Amsterdam).

Framis fik skabt en kollektion af 23 kjoler baseret på design af berømte designere som Coco Chanel, Hussein Chalayan, Christian Dior og Jean-Paul Gaultier. Alle kjoler er syet af et særligt gult stof (TWARON), et stof der beskytter mod kugler og knivstik, og dermed forsvarer kvinden mod overfald.

På de meget elegante rober er med sort broderet følgende racistiske citater: I wish you just die, This is not your country og I don't want a foreigner for this job.

ANTI_DOG blev udført syv forskellige steder i Europa. I 2002 var det udover Amsterdam og i Birmingham og i Paris. I 2003 var det i Helsingborg, Venedig, Barcelona og Madrid. Amsterdam skiller sig ud blandt disse byer, fordi ANTI_DOG her udspillede sig ved et fodboldstadium.

Man kan ikke påstå at alle fodboldfans også er rascister, men der findes særlige grupper af fans, der har rascistiske islæt. Og man må desværre erkende at rascismen også indimellem stikker sit grimme ansigt frem blandt professionelle spillere.

Ajax Amsterdam har stærkt rascistiske fangrupper, derfor virker det stærkt og meget relevant at se Framis' farvede modeller opstillet ved indgangen til stadium. Fodboldfansene går uden om modellerne som om de er uden liv. Selv da en af modellerne falder om, træder fans bare henover hende.

ALICIA FRAMIS viser at foldbold ikke er så socialt og hyggeligt, som f.eks. Coca Cola-reklamerne gerne vil overbevise om. Det er muligt at fodboldfansene opfatter modellerne som eksotiske elementer fra en fremmed planet. Men det jeg ser er, at der ingen hjælp er at få, hvis man får et ildebefindende. Samtidig viser det, at et forsvar udgjort af kugle- og knivsikre designer-kjoler og kvindelig skønhed ikke er det bedste. Måske er det bedste forsvar i denne sammenhæng at høre kampen i Sportpå3'eren!


Yderligere information om Alicia Framis projekt, blandt andet Lost Astronauts fra 2009 kan ses her: www.aliciaframis.com

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar