lørdag den 14. januar 2017

8 TING DU IKKE VED OM KUNSTNEREN MARCEL DUCHAMP


FOR HUNDREDE ÅR SIDEN, BLEV DETTE VÆRK Fountain SKABT af kunstneren Marcel Duchamp (1887-1968). Skabt er måske så meget sagt, for han skabte ikke pissoirkummen selv, men købte den i 1917, signerede den og udstillede den. Men ideen, at bruge noget der allerede er skabt (readymade) og inddrage det i kunsten, skabte han.  Samt provokationen. Og Fountain holder stadig her hundrede år efter. Kunstnere har valgt det som det mest indflydelsesrige værk i det 20. århundrede. Og Duchamp er stadig mest kendt - i en større offentlighed - for denne pissekumme.

DER ER ANDRE TING OM MARCEL DUCHAMP, det er interessant at vide. Manden var lidt af en gåde, og måske derfor er KUNSTHISTORIER ikke det eneste medie, der har beskæftiget sig med at lave lister om ham. Huffington Post's liste kan læses her. Frank Gaards liste for Walker Art center kan læses her. Her er KUNSTHISTORIERs liste:
Marcel Duchamp: Nude descending a staircase no. 2 (1912).
 maleri 146 x 89 cm.
Philadelpia Museum of Art

1. NØGEN MODEL GÅR NED AF TRAPPEN, (1912), maleri.
Marcel Duchamp malede få malerier i begyndelsen af sin karriere. I dette kubistiske maleri viser han, hvordan det ser ud når en nøgen krop bevæger sig ned af en trappe. Kroppen er stiliseret, geometriseret, og ligner nærmest en maskine, der bevæger sig. Man ser aldrig hele kroppen kun, fragmenter af former og lys.
Marcel Duchamp var en del af den kubistiske kunstnergruppe Groupe D'Or, med bl.a. Albert Gleizes og Jean Metzinger. Duchamp indleverede maleriet til en udstilling sammen med Groupe D'Or i 1912, men Gleizes bad hans brødre fortælle ham, at han ikke skulle udstille det maleri sammen med dem. Han fjernede det før åbningen og har siden fortalt at han fra da af var skeptisk overfor kunstnersammenslutninger og foretrak at arbejde alene.

Duchamp indsendte dog maleriet til The Armory Show i New York i 1913, hvor billedet skabte voldsom opmærksomhed og afstedkom mange vittighedstegninger. Med et slag blev han kendt i USA.

2. HVAD RØG MARCEL DUCHAMP?
Marcel Duchamp røg Havanna cigarer hele sit voksne liv.

3. RAYMOND DUCHAMP-VILLON
Marcel Duchamp havde en ældre bror, der hed Raymond Duchamp-Villon (1876-1918). Han var dyrlæge og billedhugger. Han skabte en kubistisk skulptur af en hest. Desværre blev Duchamp-Villon indkaldt og døde under 1. Verdenskrig, før skulpturen blev skabt i stor størrelse. Senere sørgede Marcel Duchamp og hans andre søskende for at den blev skabt i stor, og den er idag indbegrebet af kubistisk skulptur.


4. RROSE SÉLAVY
Marcel Duchamp brugte flere pseudonymer. På Fountain underskrev han sig 'R. Mutt'. Et andet af de pseudonymer Duchamp benyttede var 'Rrose Sélavy'. Når man udtaler dette navn, lyder det som 'Eros, c'est la vie' (Kærlighed det er livet). Duchamp elskede kvinder, havd emange elskerinder og var gift to gange.

Susanne Duchamp: Broken and restored multiplication, 1918/19.
Maleri 61 x50 cm Art institute Chicago
5. SUSANNE DUCHAMP

Marcel Duchamp havde en lillesøster, der hed Susanne Duchamp (1889-1963). Susanne Duchamp blev også kunstner, og arbejdede primært med maleri. Under 1. Verdenskrig arbejdede hun som sygeplejerske i Paris. Fra 1919 arbejdede hun dadaistisk og hun havde kontakt med flere dadaistiske kunstnere, bla. Francis Picabia.

Marcel Duchamp: Game of Chess, 1910.
6. SKAK
Marcel Duchamp spillede skak, og var bidt af det. Så meget at han flyttede til Argentina i en periode, hvor han ikke bestilte andet end at spille skak. Han deltog også i flere europaiske skakturneringer, og skrev om skak i aviser.

7. JACQUES VILLON
Marcel Duchamps ældste bror hed Gaston Duchamp (1875-1963). Han var også kunstner - ligesom sine søskende. For at distancere sig fra de andre, kaldte han sig Jacques Villon efter en fransk digter fra middelalderen. Villon arbejder med maleri og grafik. I begyndelsen er han især inspireret af Degas og Toulouse-Lautrec, men fra omkring 1910 og frem er han en del af Groupe D'Or og arbejder kubistisk.


8. SÆD
I 1946 skabte Duchamp et selvportræt i sæd med titlen Faulty Landscape (defekt landskab). Billedet var tilegnet hans elskerinde. Og måske var det ikke meningen at andre end hun skulle se det.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar