søndag den 3. juli 2011

Dagens Kunsthistorie: ER DETTE GADEKUNST, ET VIDENSKABELIGT EKSPERIMENT ELLER FESTUDSMYKNING INGEN HAR FJERNET ENDNU?






HVAD ER DET MAN KAN SE PÅ DISSE FOTOGRAFIER? Er det julepynt? Er det rester af et videnskabeligt eksperiment som forskere fra Panum Institutttet har udført uden at rydde op efter sig? Er det pynt som de studerende har glemt at fjerne efter fredagsbaren? Eller er det kunst?

DER ER SIMPELTHEN INGEN TVIVL OM at man godt kan komme i tvivl om hvad der er kunst - især når det gælder gadekunsten. Når man ser en enlig sko kastet over ledningsnettet højt over gaden, er det muligt at det er en fulderik der har kastet den i en sanseløs rus, men det er også muligt at en gadekunstner har placeret den der, for at få os til at digte historier om byens liv.

PÅ SAMME MÅDE er det med disse runde sølvkugler i træerne i parken ved Panum Instituttet. Min datter og jeg nyder dem hver dag, når vi bevæger os til og fra hendes arbejde. De er dekorative, de er sjove og de får os til at tale om himmelrummet og fjerne planeter og rumvæsener og feer og alt det man ikke lige kan se med det blotte øje Og det paradoksale i at jeg tror på feer men VED med sikkerhed at der ikke findes trolde).

MEN ud fra et fagligt synspunkt er de problematiske. Ikke at de hænger der, men hvordan man skal kategorisere dem og placere dem i en kunstfaglig kontekst. For det første er udgangspunktet jo at kunstneren er ukendt, og dermed er intentionen med objekterne skjult for os, og derfor er der den mulighed at det hele er tilfældigt placeret.

JEG HUSKER TYDELIGT under et foredrag om performancekunst på en udstilling i Turninehallerne i 1996, hvor en fyr drattede ned fra en kasse, og blev hentet af to ambulanceførerklædte mænd. Og alle var i tvivl om hvorvidt det var en performance eller noget der rigtig skete. Det var desværre det sidste.

NÅR ALT ER KUNST er intet kunst længere, sagde Joseph Beuys. Med udgangspunkt i dette citat, kan man jo vælge at opfatte gadekunst som noget negativt, en udhuling af kunstens værdi og en nivellering. Men man kan også vælge at se det som noget positivt: DISSE SØLVKUGLER GØR HVERDAGEN LIDT FESTLIGERE. Tak for det!


Kuglerne befinder sig i haven på Panum Instituttet i København mellem Nørre Allé og Blegdamsvej.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar