mandag den 8. oktober 2018

3 på Stribe: INSPIRATION FRA PICASSOs Guernica (1937)

I 1937 MALER PABLO PICASSO maleriet Guernica inspireret af bombningen af byen Guernica under den spanske borgerkrig. Dette maleri er siden blevet et af de mest berømte malerier i den moderne kunsthistorie, omgærdet af mange myter. En tysk soldat skal efter sigende have spurgt Picasso om det var ham der havde skabt det maleri, og Picasso skal have svaret: "Nej, det var jer".

UTALLIGE KUNSTNERE HAR VÆRET, ER OG BLIVER VED MED AT VÆRE inspireret af dette inferno af løsrevne kropsdele og tavse skrig af mennesker der hensynsløst slagtes uden grund. I denne 3 på stribe vises værker af tre af disse kunstnere, der er blevet inspireret af Guernica.

1. Yamashita Kikuji (1919-85): Guddommeliggørelsen af en soldat fra 1967:

YAMASHITA KIKUJI deltog som japansk soldat under 2. Verdenskrig. Krigens ondskab samt soldatens moralske dillemmaer og tømmermænd fylder i hans malerier. I dette maleri er det specifikt Vietnamkrigens rædsler og amerikanernes tre år lange bombe-kampagne kaldet operation Rolling Thunder, der er afsæt for maleriet. Kompositionen er inspireret af Picassos Guernica, selvom Kikujis maleri tydeligt er bygget op om en vertikal midterakse krydset af en horisontal akse. Omkring den vertikale akse er der en slags parallelitet (eksempelvis et dyr og en rytter på hver side). Den horisontale akse adskiller det figurative fra det abstrakte.

I 1970 SKULLE AFTALEN MED AMERIKANERNE om deres tilstedeværelse/ besættelse genforhandles, og der var en stor modstand mod en forlængelse i den japanske befolkning. Denne modstand smeltede påvirkede også den japanske modstand mod og afstandstagen fra Vietnamkrigen og amerikanernes engagement i denne.

2. Faith Ringgold (1935): American People series # 20: Die fra 1967:
Billedet indeholder sandsynligvis: en eller flere personer
RACEUROLIGHEDERNE I USA I 1960erne er afsættet for Faith Ringgolds maleri. Hør Ringgold selv fortælle om baggrunden for værket og dets stadige aktualitet her.

3. Goshka Macuga (1967): The Nature of the Beast fra 2009:
GOSHKA MACUGA ER EN POLSK KUNSTNER, der arbejder tværmedialt. Installationen The Nature of the Beast var en installation skabt til Whitechapel gallery i 2009. Se film fra udstillingen på Whitechapel gallery i 2009 her. Macuga har skabt et mini FN-mødelokale i galleriet med Guernica-gobelin og rundt mødebord. Kan man andet end foretage sig fredsbevarende handlinger og aktiviteter foran et billed esom Guernica? På udstillingen var også en skulptur af USAs tidligere udenrigsminister Colin Powell. Efter sigende blev Guernica-billedet dækket til, da Powell talte om at invadere Irak i den rigtige FN-bygning i New York.

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar