torsdag den 2. maj 2013

Ugens Kunsthistorie: HELSINGØR EUROPÆISK SKULPTURBY



I WEEKENDEN KØRTE JEG to gange med toget gennem Helsingør.  Det er sådan en smuk tur, forbi banegårdspladsen, Toldkammeret og havnen med udsigt til Øresund og Helsingborg, forbi Kronborg, det nye bibliotek og Kulturværftet.

TUREN GENNEM HELSINGØR understreger på en enhver visuel måde at det er en KULTURby i ordets egentlige betydning: Smuk beliggenhed, verdensberømt arkitektur, kulturhuse og skulpturer på næsten hvert gadehjørne og plads. En by der burde blive Europæisk Kulturby en dag.

I TOGET DISKUTEREDE VI hvilke skulpturer vi bedst kan lide. Danserindebrønden (1913) af Rudolph Tegner (1873-1950) er klart topfavorit. Men min ældste datter er også ret vild med Søjlen på torvet. Det er jo søjlen for ingenting, som hun forklarede os. Også Tegners vanvidsramte Ofelia på Banegårdspladsen og Elmgreen og Dragsets blanke Han ligger højt på top10-listen. Men disse skulpturer er ikke byens mest kendte.

TAKKET VÆRE PIA KJÆRSGAARD – og siden radioprogrammet Monte Carlo - blev hele Danmark opmærksom på at Helsingør har to skulpturer af Holger Danske: En indenfor og en udenfor. Den indenfor sidder i kælderen på Kronborg og sover indtil Danmark kommer i nød. Den anden står foran hotel Marienlyst - og man kan faktisk se den fra toget.

NU ER HOTELLETS SKULPTUR SOLGT men egentlig burde den være blevet i Helsingør. Man kan indvende at den ikke er så vigtig som den på Kronborg. Men til det kan man hævde at med den smukke og unikke samling af skulpturer byen i forvejen ejer, passer den fint ind. Især hvis man gik ind og aktiverede samlingen.

HELSINGØR KUNNE BLIVE Danmarks Münster eller Sonnsbeek ved Arnhem – eller i hvert fald lade sig inspirere. I Münster i Tyskland afholder man hvert 10. år og i parken Sonnsbeek i Nederland afholder man hvert 5. år en international skulpturudstilling. Tænk hvis man kunne gøre det samme i Helsingør. Måske hvert tredje år? En udstilling der kunne tage temperaturen på skulpturkunsten i ind- og udland.

ELLER HVAD MED HELSINGØR EUROPÆISK SKULPTURBY 2014? En stafet- biennale hvor en europæisk storby et helt år har særligt fokus på skulpturer og skulpturudstillinger. I Helsingør skal man selvølgelig vise skulpturer både fra Danmark og internationalt, og arrangere skulpturværksteder for børn og voksne, professionelle og amatører. Det ville passe perfekt til Helsingør. Sælgerne af Holger Danske kan gå foran ved at bruge indtægten til at købe en ny skulptur.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar