fredag den 22. juni 2012

Dagens Kunsthistorie: "HVOR SYRET - DER ER FØDDER!"IDAG GIK JEG FORBI DET GRØNNE PLANKEVÆRK der omkranser pladsen ved Føtex og Nørrebro Station, hvor der før lå garager, bodegaer, grønthandlere og Mathiesens modetøj. På den side af plankeværket, der løber ved Borgmestervangen er der opsat et stort maleri malet på sammensatte plader. Jeg spurgte en gruppe unge piger med både danske og internationale rødder og tydeligvis på vej i byen, om de havde set maleriet og hvad de syntes om det: "Det er da fedt", "Hvor er det stort", "Flotte farver" og "Hvor syret - der er fødder!" var de venlige svar.

FØDDER er der rigtig mange af på maleriet. Store nøgne og ikke særligt kønne fødder og ankler og hænder der griber ned mod dét fødderne er plantet i. Vi befinder os i jordhøjde, men dét er ikke jord, men noget klæbrigt stads - eller snarere en klistret masse der både skaber og opsluger ting og figurer på det store billede. Billedet er kaotisk og det kræver mere end et blik at finde vej rundt og sammenhænge i maleriet.


DET ER ET FANTASILANDSKAB med et rødt krops hjerte og et træ i centrum. Omkring dette realistiske hjerte er danser små røde symbol hjerter rundt. Grene og arterier smelter sammen og bliver bl.a. til veje. Farverne er flotte og klare og især den orange er tydelig og får det klistrede til at minde om gylden honning.

IGÅR VAR DER ÅBNING på denne udsmykning af det grønne plankeværk rundt om metrostationsbyggeriet ved Nørrebro Station. Det er kunstneren Ole Sporring (født 1941), der har stået for maleriet. Og når man ved det, kan man også genkende flere figurer og billedelementer, eksempelvis træet, husene, bogstaverne og hunden. Sammen med 5 andre kunstnere er han udvalgt til at udsmykke udvalgte metrostationsbyggepladser rundt omkring i København og på Frederiksberg.

PROJEKTET HEDDER Byens Spejl og tanken er at byggepladserne bliver til kunstneriske oplevelser i bybilledet. Det er Foreningen Hovedstadens Forskønnelse der i samarbejde med Statens Kunstfonds Udvalg for Kunst i det Offentlige Rum står for projektet. Kunstværkerne skal være stedsspecifikke og spejle det omkringliggende byområde.

BYENS SPEJL er et sympatisk initiativ, og da jeg ikke synes at byen kan få for megen kunst, håber jeg at der kommer mange flere af denne slags projekter.

JEG ØNSKER at man senere også vil udnytte de tre andre helt tomme sider af dette grønne plankeværk til flere nye kunstneriske oplevelser. Det er nemt at forestille sig mange gode kunstnere, der vil egne sig perfekt til at udsmykke her. Jeg er også spændt på at se hvordan grafitti- og gadekunstnere vil modtage udsmykningen. Mon ikke de vil kommentere på maleriet?!

JEG KAN IKKE på ståede fod forklare, hvordan dette maleri spejler kvarteret omkring det. Måske signalerer de bare fødder og hænder, at det oprindeligt er et arbejderkvartér hvor ideer og mennesker kunne gå til grunde, men også kan opstå og blomstre.

PLACERINGEN kan undre en smule. Jeg var rundt om hele plankeværket, før jeg så maleriet. Hvorfor ikke placere maleriet på Nørrebrogade-siden hvor flere kan se det og hvor man kan kommer på afstand af det. Borgmestervangen har desuden det minus, at det er busholdeplads for bud 69 og 66 samt, at der pt. er vejarbejde på fortovet overfor, så det kan være lidt svært at komme på afstand. På den anden side, betyder placeringen at buspassagererne kan sidde og lade øjnene gå på opdagelse i maleriet og at beboerne på Borgmestervangen har fået deres eget kunstværk!

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar