tirsdag den 5. juli 2011

Dagens Kunsthistorie: KUNST PÅ GADEN - TørresnorenEN TØRRESNOR med tøj på. Et sted i byen. Mere realistisk – og anonymt kan det vel ikke blive. Men tøjet her er meget småt. Mon Gulliver er kommet til byen? Eller er det spor efter børns leg? Eller er det måske rotterne, der har hængt deres tøj til tørre efter skybruddet? For tøjet er så småt at kun lilleputter, dukker eller rotter ville kunne passe det. Hvis ikke det lige var sådan at tøjet er silhuetter af tøj og slet ikke til at tage på.

TØRRESNOREN ER ET YNDET MOTIV i urbant maleri. Folmer Bendtsen brugte det i rigtig mange af hans baggårde fra Ydre Nørrebro og Nordvest-kvarteret i København. Tørresnoren på billedet her er også fra København, og farverne (gråtoneskalaen) er de samme som Folmer Bendtsen benyttede, men denne tørresnor er tredimensionel.

TØRRESNOREN er placeret i en gade, ved siden af hoveddøren i et rødt murstensbyggeri, helt nede hvor murværk og fortov møder hinanden. Børn leger ikke længere på gader og stræder, så det er næppe spor efter børns leg. Og selvom der er mange rotter, så går de ikke med tøj…endnu.

SÅ DET VI SER HER er et kunstværk. Et kunstværk af en (endnu) ukendt kunstner. Placeret på gaden på en måde så de færreste får øje på værket. Hvis ikke det var for byens skarpeste blik (der ikke er mit) havde jeg aldrig opdaget dette værk. Det er så undseeligt og småt og så fantastisk og øjenåbnende når man opdager det.

DA JEG SÅ DET fik jeg samme fornemmelse som da jeg læste Harry Potter–bøgerne første gang: Fornemmelsen af at en lygtepæl ikke bare er en lygtepæl og at verden er større end den umiddelbart ser ud til. Og sådan er det på en måde også med dette lille værk. Det udvider verden og gør den større.

2 kommentarer:

  1. I marts havde man indrettet dette på samme trappesten http://www.flickr.com/photos/sakena/5911477023/in/photostream

    SvarSlet
  2. "Byens skarpeste blik" tilhører Sakena Ali, der blandt andet bruger dette blik, når hun fotograferer, hvilket man kan få et godt indtryk af her: http://trappegalleriet.wordpress.com/2010/01/15/snapshots/

    SvarSlet