tirsdag den 25. september 2018

3 stribe: MARK ROTHKOS NEW YORK SUBWAY

Mark Rothko: Subway, 1939. Olie på lærred.
NEW YORKS UNDERGRUND - findes der et mere fascinerende sted? Her færdes millioner af mennesker (gående, løbende, siddende og stående) hver dag. Her tales, tænkes og drømmes. Her transporteres mennesker fra forskellige punkter i byen, der forbindes af de raslende vogne der krydser under jorden og over jorden, over vandet og under himlen. 

KUNSTNEREN MARK ROTHKO (1903-70) afbrød  en ingeniøruddannelse, tog til New York og påbegyndte en uddannelse til kunstner. I mere end tyve år tjente han penge ved at undervise børn i kunst og ved siden af malede han. I 1930erne og 1940erne var et af Rothkos foretrukne motiver netop New Yorks Subway. Det blev faktisk til en hel serie med undergrundsbanen som hovedmotiv befolket med forskellige mennesker, der står, bevæger sig, ser og drømmer. Stilen er i begyndelsen halv-realistisk, men med et til tider ekspressionistisk farvevalg. I maleriet fra 1940 er både farver og figurer nærmest drømmeagtige, og det kan minde om de mere surrealistiske værker han maler i 1940erne. 
Mark Rothko: Untitled (Blue, Green and Brown), 1952.
Olie på lærred.
I 1950ERNE BLIVER ROTHKOs malerier større og den form han idag er mest kendt for opstår. Det synligt figurative forsvinder og istedet står tre farvebånd og vibrerer på et fortrinsvist rektangulært lodret lærred.

HER VISES TRE VÆRKER fra Mark Rothkos Subway serien:

1.
Mark Rothko: Untitled (Woman in Subway) 1936. Olie på lærred.
2.
Mark Rothko: Entrance to Subway (Subway Station/ Subway Scene), 1938.
Olie på lærred.

3.
Mark Rothko: Underground fantasy, ca. 1940. Olie på lærred.

fredag den 14. september 2018

UDSTILLING MED VÆRKER AF ELSA THORESEN I KØBENHAVN

Elsa Thoresen (1906-94): Verdenslyset (1937).
Olie på lærred. Mål: 80x60cm. Privateje.
Kan opleves på Kunstforeningen Gl. Strand på udstillingen Kvindernes surrealism.
ENDELIG! Det kan man ikke lade være med at tænke, når man i mere end tyve år har været optaget af en ukendt kunstner, og der så endelig er et udstillingsted der viser flere værker af hende. Det er Elsa Thoresen (1906-1994) - den ukendte surrealist - der er tale om her. På udstillingen Kvindernes Surrealisme på Kunstforeningen Gl. Strand i København vises flere værker af Elsa Thoresen sammen med værker af Francisca Clausen og Rita Kernn-Larsen.

DET VAR OGSÅ PÅ KUNSTFORENINGEN GL. STRAND, at man i 1997 viste et par af Thoresens værker frem for offentligheden. De er ellers ikke så tilgængelige, da de fleste af dem vi kender til er i privateje. Kunstmuseet i Tønder har et par af hendes værker i deres samling, og der er måske et eller to af hendes værker i samlingen på Brandts i Odense, men ellers er det småt med tilgængelige værker.

ÅRSAGEN til at vi kender så lidt til hendes værker, kan være, at hendes produktion ikke var stor, at hun mest solgte til private samlere, eller at hun samarbejdede så meget sammen med kunstneren Vilhelm Bjerke Petersen, som hun også var gift med, at grænserne mellem hvad der var hendes og hvad der var hans blev udvisket.

I 2013 SKREV JEG PÅ KUNSTHISTORIER om "den ukendte surrealist Elsa Thoresen" at en af årsagerne til hendes ukendthed kan være følgende:
"MEN I DANMARK har vi altid været - og er vi stadig - mere optagede af splittelsen i den danske surrealistiske gruppe i 1934, med Ejler Bille og Richard Mortensen på den ene side og Vilhelm Bjerke Petersen på den anden side. Og i denne fortælling har der ikke rigtigt været plads til at skrive om de kvindelige kunstnere. Men forhåbentlig ændrer dette sig nu." (læs hele indlægget HER)
Det er selvfølglig også en mulighed, at det faktum at hun var amerikansk/ norsk af fødsel - og ikke dansk - spiller en rolle i formidlingen af hendes kunst. Hvem har ansvaret for at formidle hendes virke? De vigtigste og mest interessante af hendes værker, mener jeg, er dem hun skabte i den periode hun boede i Danmark og Sverige. Og i Danmark har vi også et par af de monumentale værker hun var med til at realisere på Højdevangens skole og i ejendomme Ved Volden.

HER FEM ÅR EFTER at jeg skrev om den ukendte kunstner Elsa Thoresen, kan man i hvert fald konstatere, at der nu er en udstilling med flere af hendes værker samt et udstillingskatalog med tekster om hendes og hendes kunst. Det går langsomt - men det går da fremad! Hvem ved, måske kommer der en dag en udstilling alene med hendes værker?!!! 

tirsdag den 4. september 2018

UDSTILLINGER: København september 2018

NÅR MAN ER KUNSTINTERESSERET, kan man nogen gange synes at der ikke er så meget at komme efter udstillingsmæssigt i København og omegn. Nogen gange. Men ikke lige nu. For lige præcis lige nu, er der så mange udstillinger med spændende navne, at det nærmest kan være vanskeligt at få tid til at nå at se dem alle sammen.
Danh Vo: Oma Totem, 2012.
1) LAD OS BEGYNDE MED Danmarks vigtigste museum, vores nationale museum for kunst og dansk kunsthistorie, SMK (for os der kan huske gamle dage og ikke er vilde med forkortelser: Statens Museum for Kunst). I onsdags åbnede Danh Vo-udstillingen: Take my breath away, der vises frem til 2. december 2018. Danh Vo (1975) kom til Danmark som barn som Vietnamesisk bådflygtning. Hans værker kredser om kulturmøder, således også værket Oma Totem fra 2012, der består af de genstande som Vos bedstemor fik fra tysk Røde kors da hun ankom som flygtning til Tyskland: en vaskemaskine, et køleskab, et fjernsyn og et krucifiks.

2) DEN NÆSTE MUST-SEE-UDSTILLING er Fotografisk Centers udstilling med kunstnerduoen AVPD (Aslak Vibæk og Peter Døssing, der vises frem til 21.oktober 2018.

3) TREDIE STOP PÅ UDSTILLINGSRUNDEN bør være Kastrupgårdsamlingens hyldest til Richard Winther: NYE BLIKKE - I HUS MED RICHARD WINTHER, der kan ses frem til 30. september 2018 (så skynd jer, for det er faktisk snart!).

4) OG KAN MAN SLET IKKE FÅ NOK af kunstneren Richard Winther (1926-2007), så er et besøg hos Banja Rathnov galleri og kunsthandel inden 29. September en rigtig god idé, for her kan man se udstillingen Richard Winther Konkrete og kronstruktive undersøgelser.

5) EN AF DE INTERNATIONALT KENDTE danske samtidskunstnernavne er Jeppe Hein (1974). Hein har skabt årets total installation i Cisternerne In is the only way out på Frederiksberg. Udstillingen der kan ses til 30. november 2018, har ikke fået god kritik, men det skal vel ikke afholde en fra at se den med egne øjne. Og det ville jo ikke være første gang i verdens- eller kunsthistorien at en kritiker ikke havde ret, vel?

6) LÆNGERE UDENFOR VALBY BAKKE viser Gl. Holtegård en solo-udstilling med den kvindelige danske surrealist, Rita Kernn-Larsen (1904-1998). Det er ikke alle der ved, at der faktisk var aktive kvindelige surrealister i 1930erne. Og Kernn-Larsen var een af dem.
Vincent van Gogh: Stilleben med en tallerken løg, 1890.
Fra Kröller-Müller-samlingen i Otterloo.
7) SYD FOR KØBENHAVN viser kunstmuseet Arken i Ishøj en anmelderrost udstilling med værker af Vincent van Gogh (1853-1890). Det er naturligvis et tilløbsstykke og derfor er åbningstiderne udvidet torsdage og torsdage. Det er sikkert også forsikringsmæssigt en dyr udstilling, så billetpriserne er hævet betragteligt. Men det kan man jo komme udenom ved at købe årskort.

8) KUNSTHALLEN NIKOLAJ viser frem til 6. januar 2019 udstillingen TEGN med den tidligere street artist HuskMitNavn (1975).

9) PÅ DEN FRIE ved Østerport kan man opleve udstillingen Department of void med kunstnerduoen benandsebastian (bestående af Ben Clement (1981) og Sebastian de la Cour (1980).

10) PÅ COPENHAGEN CONTEMPORARY kan man få sig en gyngetur med mennesker man ikke kender i kunstnertrioen Superflex (Jakob Fenger, Rasmus Nielsen og Bjørnstjerne Christiansen) installation One Two Three Swing (der er skabt til Tate Modern), samt ligge på gulvet og blive hypnotiseret af et kæmpependul. Men det allerbedste lige nu er videoinstallationen Song 1 af Doug Aitken (1968) fra 2012.


søndag den 2. september 2018

SEPTEMBER MÅNED 2018

J. Th. Lundbye: Den Opgående Sol Over Havet, 1838.
Olie på lærred. Ribe Kunstmuseum.
I SEPTEMBER MÅNED er det 200 år siden, at den danske guldalderkunstner Johan Thomas Lundbye blev født. Vi hylder ham med et følsomt havskab. Lundbyes malerier af et romantisk dansk landskab med oldtidsminder, lysende blå himle og cumulusskyer har forlængst skrevet sig ind i en dansk selvforståelse. I sin samtid var hans maleriske fremstillinger af Danmark med til at hylde danskheden på trods af at økonomien gik dårligt og landet skrumpede i størrelse.  

Udover J. Th. Lundbye har vi i denne måned registreret 50 kunstnerfødselsdage.  11 kunstnere er nulevende, 11 kunstnere på listen er kvinder. 15 kunstnere er fra USA og 12 kunstnere er danske. Listen domineres af  kunstnere fra Europa (25), men der er to brasilianske kunstnere med.  

PÅ TRODS AF KUNSTHISTORIERs særlige opmærksomhed på kønsfordelingen i formidlingen af kunst, er der desværre også en slagside i forhold til kønsbalancen på listen her. Det handler ikke længere om, hvorvidt der er ligeså mange kvindelige kunstnere som mandlige (for det er og var der), men om at få dem formidlet lige så meget som de mandlige kunstnere. På KUNSTHISTORIER arbejder vi på at få skrevet en bedre kønsbalance ind i kunsthistorien.

Lad øjnene glide hen over listen - måske er der kunstnere du ikke kender til...endnu. Listen opdateres løbende.

Her kan du læse mere om:
Kunstnerfødselsdage i 2018: JANUAR, FEBRUARMARTSAPRILMAJJUNIJULIAUGUST
Kunstnerfødselsdage i 2017:

1. SEPTEMBER
Tarsila Do Amaral (1886-1973)
Brasiliansk kunstner. Arbejdede fortrinsvis med maleri. Amaral var en af de første brasilianske modernister og medlem af kunstnergruppen Grupo Cincu.

Allen Jones (1937)
Engelsk kunstner. Jones slog igennem i 1960erne med foruroligende skulpturer i popkunst-genren.

Johan Thomas Lundbye (1818-1848)
Dansk kunstner. Malede landskaber.

2. SEPTEMBER
Romare Bearden (1911-1988)
Amerikansk kunstner.
Romare Bearden (1911-1988): The Block, 1971. Metropolitsn Museum.
Etienne Béothy Istvan (1897-1961)
Ungarnsk kunstner.

Ejnar Nielsen (1872-1956)
Dansk kunstner. Virkede som professor på kunstakademiet i København, og fik stor indflydelse på generationer af danske kunstneres udvikling. Var onkel til kunstnere og børnetegningeren Arne Gorki Schmidt.
Ejnar Nielsen: Landskab fra Gjern, 1897-98.
Olie på lærred. 110x220 cm. Vejen Kunstmuseum.
4. SEPTEMBER
Oskar Schlemmer (1888-1943)
Tysk kunstner, koreograf og scenograf. Tilknyttet Bauhaus Weimar. Skabte den Triadiske Ballet. Se søgemaskinen Googles doodle i anledning af hans 130-årsfødselsdag her.
Oskar Schlemmer: Den Triadiske Ballet, 1922. Fotografi fra Stuttgart.
5. SEPTEMBER
John Cage (1912-92)
Amerikansk kunstner, født i USA.

Casper David Friedrich (1774-1840)
Tysk kunstner.

6. SEPTEMBER
Thomas Bang (1938)
Dansk kunstner.

Harald Rudyard Engman (1903-1968)
Dansk kunstner. Selvlært. Kendt fra sine malerier af København i 30erne, og for sine satiriske og anti-nazistiske malerier fra besættelsestiden i Danmark.
Harald Engman: Nat i København, 1931. Olie på lærred. 46x65 cm.
7. SEPTEMBER
Mary Bauermeister (1934)
Tysk kunstner.
Mary Bauermeister: Lille stenspiral, 1962.
J.F. Willumsen (1863-1958)
Dansk kunstner der arbejdede med maleri, skulptur, keramik, grafik og arkitektur. Udstillingsaktuel på Arken, læs mere her.

Jacob Lawrence (1917-2000)
Amerikansk kunstner. Temaet for mange af hans malerier var sortes menneskers daglige liv i USA med arbejde, fest og sorg samt kampen for at forbedre forholdene.
Jacob Lawrence (1917-2000): No.2, Mail Control Panel, Nerve Center of Ship, (1944).
Grandma Moses (1860-1961)
Anna Mary Robertson Moses var en autodidakt amerikansk kunstner, der bliver kaldt Grandma Moses. Hendes malerier er naivistiske skildringer af et amerikansk lilleby-liv med hjemmesyede patchwork tæpper, gyngestole og kaneture i snedækkede landsbyer.
Grandma Moses: A Gay Time, 1953.
9. SEPTEMBER
Brassaï (1899-1984)
Ungarnsk kunstner, født - som Guyla Halász - i det Østrig-Ungarnske rige, i byen Brasso, der idag ligger i Rumænien. Brassaï er især kendt for sine fotos af nattelivet i Paris. Mindre kendt er hans virke som forfatter, filmskaber og billedhugger.
Brassaï: Picasso sculpture, 1943.
Sol LeWitt (1928-2007)
Amerikansk kunstner, født i USA. Begyndte med at tegne streger på vægge. Tilknyttet Minimal Art. Arbejdede med åbne strukturer, geometriske former og gentagelser.

Allan Otte (1988)
Dansk kunstner. Særlig kendt for sine nytolkende landskabsmalerier i fotorealistisk stil, læs bla. her og her. Otte har også malet urbane landskaber. Læs om Ottes udsmykning i Nørrebros Teater foyer her.

10. SEPTEMBER
Nicolai Abildgaard (1743-1809)
Dansk kunstner.

Ferreira Gullar (1930-2016)
Brasiliansk kunstner, født som José Ribamar Ferreira.

Marianne von Werefkin (1860-1938)
Russisk kunstner. Var  tilknyttet kunstnergruppen Der Blaue Reiter.
Marianne von Werefkin: Vindblæst, 1910. Olie på lærred.

12. SEPTEMBER
Jackson Mac Low (1922-2004)
Amerikansk kunstner, født i USA.

13. SEPTEMBER
Robert Indiana (1928-2018)
Amerikansk kunstner

Richard Paul Lohse (1902-1988)
Schweizisk  kunstner.

14. SEPTEMBER
Richard Gerstl (1883-1908)
Tysk kunstner.

15. SEPTEMBER
Franz Weissmann (1911-2005)
Østigsk kunstner.

16. SEPTEMBER
Else Kirsten Tove Alfelt (1910-1974)
Dansk kunstner. Tilknyttet CoBrA.

Carl André (1935)
Amerikansk kunstner, født i USA. André var inspireret af Brancusi og flere af de russiske konstruktivister. André sagde selv at det han gjorde var at lægge Brancusis Endless Columns ned. Han var fra begyndelsen af 1960erne tilknyttet Minimal Art. Han arbejdede både med stablinger af elementer og med gentagelser på jorden.

Jean/ Hans Arp (1886-1966)
Fransk/ tysk kunstner født i Strasbourg.

Germaine Richier (1902-1959)
Fransk kunstner der primært arbejdede med skulptur. Hun er rigt repræsenteret i Louisianas samling.
Germaine Richier: The Six-Headed Horse, 1954/56.
Bronce. 100x97x44. Privat samling.
17. SEPTEMBER
Gilbert Proesch (1943)
Italiensk kunstner. Proesch er kendt som en del af kunstnerduoen GILBERT & GEORGE.

18. SEPTEMBER
Armando (1929)
Nederlansk kunstner

Alfred Immanuel Jensen (1917-2009)
Dansk kunstner. Læs mere her.
Alfred I. Jensen: Lys på trappen, (1960). Olie på lærred 69x44.

Jan Verkade (1868-1946)
Nederlansk kunstner

19. SEPTEMBER
Ken Friedman (1949)
Amerikansk kunstner.

21. SEPTEMBER
Hans Hartung (1904-1989)
Tysk kunstner.

Frans Jacobi (1960)
Dansk kunstner

Elsa Nielsen (1923-2011)
Dansk kunstner.

Toyen /Marie Carminova (1902-1980)
Tjekkisk kunstner.
Toyen: Asleep, 1937.

22. SEPTEMBER
Alma Woodsey Thomas (1891-1978)
Amerikansk kunstner, født i USA.
Alma Thomas (1891-1978): Splash Down Apollo 13, 1970.
23. SEPTEMBER:
Paul Delvaux (1897-1994)
Belgisk kunstner.

Franticek Kupka (1891-1957)
Tjekkislovakisk kunstner.

Louise Nevelson (1899-1988)
Amerikansk kunstner.
Louise Nevelson: That Silent Place, 1954/56.
Carl Henning Pedersen (1913-2007)
Dansk kunstner. Tilknyttet CoBrA.

Tony Smith (1912-1980)
Amerikansk kunstner, født i USA. Oprindeligt uddannet arkitekt. Blev tilknyttet Minimal Art.

Suzanne Valadon (1865-1938)
Fransk kunstner.
Suzanne Valadon (1865-1938): Selvportræt, 1927.
24. SEPTEMBER:
Peter Halley (1953)
Amerikansk kunstner.

25. SEPTEMBER:
Mark Rothko (1903-1970)
Rothko blev født i Letland, men boede det meste af sit liv i USA.

28. SEPTEMBER:
David Salle (1952)
Amerikansk kunstner.

30. SEPTEMBER:
Ilya Kabakov (1933)
Ukrainsk kunstner.