lørdag den 28. juli 2018

VILMOS HUSZAR

ER DET IKKE LIDT FJOLLET AT ville gøre livet til et kunstværk? Er det ikke at give sig selv unødvendigt store udfordringer - ja, benspænd, kan man vel nærmest kalde det? Men dettte dogme, var der ikke desto mindre en gruppe arkitekter, filosoffer, designere, billedkunstnere (og ikke mindst mæcener) der arbejdede på at føre ud i livet i Nederland i 1920erne.

GRUPPEN De Stijl der bla. bestod af Mondrian, Bart van der Leck og Theo van Doesburg ønskede at gøre tilværelsen til et kunstværk. Stole, klæder, køkkener og huse skulle være kunst - intet skulle overlades til tilfældighederne. Og 1920ernes populærkultur blev en del af kunsten: Film, reklamer, jazzmusik og dans. 

VILMOS HUSZAR (1884-1960) ER ET MINDRE KENDT MEDLEM AF den mestendels nederlandske kunst og kulturbevægelse De Stijl. Han var født i Ungarn, men blev en vigtig del De Stijl. De Stijl er bl.a. kendt for deres geometrisering af det figurative. Huszar var særdeles optaget af bevægelse og dans. I de følgende tre malerier ser vi skøjteløbere og dansende mennesker. 

Vilmos Huszar: "Dansende", 1938-39. Olie på lærred.
Gemeentemuseum Den Haag.
Vilmos Huszar: "Dansepar", 1928. Olie på lærred.
Gemeentemuseum Den Haag.
Vilmos Huszar: "Skøjteløbere", 1917. Olie på lærred.
Gemeentemuseum Den Haag.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar