onsdag den 19. oktober 2011

Ugens Kunsthistorie: MALEBØGER

EN MALEBOG er en bog, der typisk indeholder streggrafik, således at tegningen / billedet kan udfyldes/ farvelægges af andre. Malebøger er oftest udformet for børn - men de findes også for voksne. En af de tidligste malebøger var den amerikanske The Little Folks Painting Book fra 1879.

Som voksen og forælder opfatter jeg malebøger som noget af det mest kedelige, der findes. Andre har tegnet en tegning, som skal farvelægges. Det vil sige at den del i processen, som barnet får, bliver det tildelt. Barnet udfylder noget, som en anden har bestemt. Dermed fratages barnet initiativ. For farvelægningen ændrer ikke billedet. Det tilføjer heller ikke noget til billedet. Eller gør det?

SOM kunstformidler med særlig interesse for børns kreativitet, kan jeg godt se, at malebøger kan noget. For det første er malebogen en mulighed for at udbrede billeder til rigtig mange mennesker. Hvis disse billeder er kunst, er der tale om en total demokratisering af kunsten, hvilket man som kunstformidler kun kan billige!
NÅR der er tale om billeder af figurer fra populære tegneserier, som eksempelvis Rasmus Klump, er der tale om salgsfremmende initiativer. Og det er ikke så slemt. For malebøgerne kan bruges til udvikling af børns kreative arbejde og udvikling af deres motoriske fortrolighed med redskaberne. Eksempelvis måden de arbejder med farveblyanten/ tuschen/ kuglepennen - hele deres strøgarbejde. Børn kan lege sig til at arbejde med at holde sig indenfor og udenfor linierne.

MALEBØGER er desuden en fremragende måde at arbejde med farve på. Børnene kan blande farver, de kan ramme at ramme farverne i "originalen" (hvis det f.eks. er figurer fra en tegnefilm/ et tegneserie-univers), eller de kan forsøge at fortælle en anden/ deres egen udgave af historien ved at benytte farverne ekspressivt! Mulighederne er uendelige.

DESVÆRRE er det ofte således, at malebøger er noget børn får til at udfylde pauser med. F.eks. til en togrejse, mens de voksne er optaget af noget andet. Altså en alene-aktivitet. Á la "tegn din fantasi"-aktiviteten. Og dét er sjældent noget, der får børns egen kreativitet til at blomstre. Hvis man derimod opfatter malebogen som børneprogrammer i fjernsynet, og ser det sammen med dem, bliver malebogens potentiale både større og bedre udnyttet. Men selvfølgelig skal malebogen ikke stå alene i børns visuelle udfoldelser. Det hvide papir er det vigtigste!

1 kommentar: