fredag den 16. juli 2010

Ugens Kunsthistorie: KUNSTQUIZZ – del 2




OP ART er en kunststrømning eller stil der har til formål at give beskueren ’ondt i øjnene’ – og skabe en fysisk interaktion, UDEN at man dog rører ved kunsten (for det MÅ man for det meste ikke).

Navnet er en forkortelse af det engelske Optical Art, på dansk Optisk Kunst. I optisk kunst arbejder kunstneren netop med at påvirke beskuerne til at tro at værket bevæger sig, selvom dette på ingen måde er tilfældet. Kunstnerne benytter former og farver og proportioner til at få flader til at virke rumlige med deres ’bevægelse’ / flimren. I Danmark arbejder flere kunstnere med det optiske i 1950erne og 1960erne.

Men inspirationen til Rasmus Bregnhøjs illustrationer til billedbogen TANTE T kommer fra den ungarskfødte kunstner Viktor Vasarely (1908-97). Bregnhøj har ikke kopieret Vasarely værket, men ladet sig inspirere af teknikken. Vasarely arbejder i serier, så jeg kan selvfølgelig ikke vide om det præcist er ovenforstående maleri af Vasarely, Bregnhøj har set. Men princippet er det samme.

I dette værk har Vasarely inddelt fladen i en række forskelligt farvede kvadrater, hvorpå skiftevis kvadrater og cirkler er placeret. Vasarely veksler mellem former og farver, således at der skabes en rytme, der narrer øjet til at tro at fladen bølger.

Har Bregnhøj stjålet motivet? Nej, det har han ikke. Vasarely vil gøre det klart for os (beskuerne), hvor stor en indflydelse vores synsapparat egentlig har på den måde vi oplever verden på. Vi tror jo at øjet registrer verden objektivt, men Vasarely viser os at det ikke er tilfældet.

Hos Bregnhøj er det oplevelsen der kommer først. Det vil sige, at Bregnhøj tager udgangspunkt i en sindstilstand, men viser at den er en objektiv sandhed for Tante T og os der læser historien. Virkemidlet er det samme, men virkningen det modsatte.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar