fredag den 11. juni 2010

Ugens Kunsthistorie: BLIKKET PÅ BOLDEN
WM i Sydafrika er begyndt og mange har blikket stift rettet mod den lille runde bold. Fodbold er naturligvis også blevet behandlet i kunsten. En af de kunstnere der har beskæftiget sig med folbold i sine værker er den nederlandske kunstner Marijke van Warmerdam (født 1959).

Videoen Voetbal (Fodbold) fra 1995 viser et barn i en skolegård i en by i Nederland. Barnet balancerer med en fodbold på hovedet i de ni minutter videoen varer. Man ser og ser på bolden på barnets hoved, selvom der ikke sker så meget. Man ser med en forventning om at bolden falder af hovedet på et tidspunkt. At der går ni minutter afføder respekt (i hvert fald hos denne beskuer).

Barnets koncentration står i stærk kontrast til de lyde der kommer fra omgivelserne - skolegårdens og byens. Barnet har lukket disse lyde fuldstændigt ude, og hører dem formentlig slet ikke.

Balancekunst, koncentration, udholdenhed og demonstration af sin kunnen er hvad jeg ser, når jeg iagtager denne film. Det er imponerende, hvad barnet formår. Og man kan kun håbe at barnet er istand til at omsætte disse koncentrationsevner til resten af sit liv.

Videoen viser en drøm. Beskuerens drøm om at være god til noget. Og barnets drøm om en fantastisk fodboldkarriere. I skolegårde, de mindste flækker, de fjerneste egne af verden og i krigszoner spilles der fodbold. Drømmen om at være god til noget er universel, og det kan være en af årsagerne til at fodbold er så populært.

I kølvandet på VM er det også populært med udstillinger om fodbold. Marijke van Warmerdam's videoværk kan opleves til 11. juli 2010 på udstillingen ONE SHOT - Football & Art Contemporain på udstillingsstedet B.P.S.22 project i Charleroi, Belgien.

I København vises en fodboldudstilling KICK OFF i Nikolaj Kirke. Mere om den i en senere KUNSTHISTORIE, og god fornøjelse med at holde blikke på bolden i den kommende tid!


ONE SHOT Football & Art Contemporain, B.P.S.22 Project, 22 bd Solway 6000 Charleroi i Belgien http://bps22.hainaut.be/.

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar