fredag den 14. september 2018

UDSTILLING MED VÆRKER AF ELSA THORESEN I KØBENHAVN

Elsa Thoresen (1906-94): Verdenslyset (1937).
Olie på lærred. Mål: 80x60cm. Privateje.
Kan opleves på Kunstforeningen Gl. Strand på udstillingen Kvindernes surrealism.
ENDELIG! Det kan man ikke lade være med at tænke, når man i mere end tyve år har været optaget af en ukendt kunstner, og der så endelig er et udstillingsted der viser flere værker af hende. Det er Elsa Thoresen (1906-1994) - den ukendte surrealist - der er tale om her. På udstillingen Kvindernes Surrealisme på Kunstforeningen Gl. Strand i København vises flere værker af Elsa Thoresen sammen med værker af Francisca Clausen og Rita Kernn-Larsen.

DET VAR OGSÅ PÅ KUNSTFORENINGEN GL. STRAND, at man i 1997 viste et par af Thoresens værker frem for offentligheden. De er ellers ikke så tilgængelige, da de fleste af dem vi kender til er i privateje. Kunstmuseet i Tønder har et par af hendes værker i deres samling, og der er måske et eller to af hendes værker i samlingen på Brandts i Odense, men ellers er det småt med tilgængelige værker.

ÅRSAGEN til at vi kender så lidt til hendes værker, kan være, at hendes produktion ikke var stor, at hun mest solgte til private samlere, eller at hun samarbejdede så meget sammen med kunstneren Vilhelm Bjerke Petersen, som hun også var gift med, at grænserne mellem hvad der var hendes og hvad der var hans blev udvisket.

I 2013 SKREV JEG PÅ KUNSTHISTORIER om "den ukendte surrealist Elsa Thoresen" at en af årsagerne til hendes ukendthed kan være følgende:
"MEN I DANMARK har vi altid været - og er vi stadig - mere optagede af splittelsen i den danske surrealistiske gruppe i 1934, med Ejler Bille og Richard Mortensen på den ene side og Vilhelm Bjerke Petersen på den anden side. Og i denne fortælling har der ikke rigtigt været plads til at skrive om de kvindelige kunstnere. Men forhåbentlig ændrer dette sig nu." (læs hele indlægget HER)
Det er selvfølglig også en mulighed, at det faktum at hun var amerikansk/ norsk af fødsel - og ikke dansk - spiller en rolle i formidlingen af hendes kunst. Hvem har ansvaret for at formidle hendes virke? De vigtigste og mest interessante af hendes værker, mener jeg, er dem hun skabte i den periode hun boede i Danmark og Sverige. Og i Danmark har vi også et par af de monumentale værker hun var med til at realisere på Højdevangens skole og i ejendomme Ved Volden.

HER FEM ÅR EFTER at jeg skrev om den ukendte kunstner Elsa Thoresen, kan man i hvert fald konstatere, at der nu er en udstilling med flere af hendes værker samt et udstillingskatalog med tekster om hendes og hendes kunst. Det går langsomt - men det går da fremad! Hvem ved, måske kommer der en dag en udstilling alene med hendes værker?!!! 

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar