tirsdag den 25. september 2018

3 stribe: MARK ROTHKOS NEW YORK SUBWAY

Mark Rothko: Subway, 1939. Olie på lærred.
NEW YORKS UNDERGRUND - findes der et mere fascinerende sted? Her færdes millioner af mennesker (gående, løbende, siddende og stående) hver dag. Her tales, tænkes og drømmes. Her transporteres mennesker fra forskellige punkter i byen, der forbindes af de raslende vogne der krydser under jorden og over jorden, over vandet og under himlen. 

KUNSTNEREN MARK ROTHKO (1903-70) afbrød  en ingeniøruddannelse, tog til New York og påbegyndte en uddannelse til kunstner. I mere end tyve år tjente han penge ved at undervise børn i kunst og ved siden af malede han. I 1930erne og 1940erne var et af Rothkos foretrukne motiver netop New Yorks Subway. Det blev faktisk til en hel serie med undergrundsbanen som hovedmotiv befolket med forskellige mennesker, der står, bevæger sig, ser og drømmer. Stilen er i begyndelsen halv-realistisk, men med et til tider ekspressionistisk farvevalg. I maleriet fra 1940 er både farver og figurer nærmest drømmeagtige, og det kan minde om de mere surrealistiske værker han maler i 1940erne. 
Mark Rothko: Untitled (Blue, Green and Brown), 1952.
Olie på lærred.
I 1950ERNE BLIVER ROTHKOs malerier større og den form han idag er mest kendt for opstår. Det synligt figurative forsvinder og istedet står tre farvebånd og vibrerer på et fortrinsvist rektangulært lodret lærred.

HER VISES TRE VÆRKER fra Mark Rothkos Subway serien:

1.
Mark Rothko: Untitled (Woman in Subway) 1936. Olie på lærred.
2.
Mark Rothko: Entrance to Subway (Subway Station/ Subway Scene), 1938.
Olie på lærred.

3.
Mark Rothko: Underground fantasy, ca. 1940. Olie på lærred.

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar