torsdag den 11. maj 2017

MELA KOEHLER

MELA KOËHLER ER IDAG - BLANDT SAMLERE - EN AF DE MEST EFTERTRAGTEDE kunstnere fra Wiener Werkstätte. Wiener Werkstätte var en østrigsk kunsthåndværker og arkitekt sammenslutning med egen butik. Ønsket var at formidle og sprede forståelsen af god kvalitet til et bredere publikum. Man solgte møbler, tekstiler, tøj, porcelæn og andre brugsting. Den høje kvalitet betød også at priserne blev høje. Derfor var det også kun et lille publikum, der havde råd til at købe varerne. Men man havde et produkt der nåede bredt ud - Wiener Werkstättes postkort. I perioden mellem 1907 og 1912 udførte Köehler 150 postkortmotiver. (Læs mere om Wiener Werkstättes påskepostkort her).
MELANIE LEOPOLDINA KÖEHLER, Mela Köehler, (18. November 1885-1960) var maler, illustrator og grafiker. Hun blev hentet til Wiener Werkstätte, mens hun stadig studerede på kunsthåndværkerskolen i Wien (fra 1905-1910). Udover hendes grafiske arbejder, designede Köehler også tekstiler, illustrerede bøger og malede. På grund af det politiske klima i Østrig emigrerede Köehler til Sverige, hvor hun også blev gift og boede til sin død.
UNIVERSET I KÖEHLERS POSTKORT er et udpræget kvindeligt univers, med kvindelige modeller alene, med veninder, kæledyr eller børn. Her er fokus på forbrug, på højtider (nytår, påske), årstidsaktiviteter (som at skøjte) socialt samvær, på glæde og nydelse.
KÖEHLERS STIL er præget af forskellige interesser. Den engelske kunstner Aubrey Beardsley og hans elegante dameskikkelser er tydeligvis en inspirationskilde. Men Koëhler er også tydeligvis inspireret af kunstneren Gustav Klimt og hans kvindeportrætter. Herudover kan man også glimtvis se samtidens optagethed af folkekunsten i Köehlers postkort.

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar