fredag den 11. januar 2013

Dagens Kunsthistorie: KØNSTFORMIDLINGEN I POLITIKEN 3

FRA 8. TIL 11. JANUAR 2013 var der to dage hvor ingen kvindelige billedkunstnere nævntes, hvilket er forstemmende. Men følgende billedkunstnere er blevet nævnt i samme periode i dagbladet Politiken:


Anne Marie Carl-Nielsen, Joel Meyerowitz, Christian Sarvig, Andy Warhol (22), Henri Matisse, Per Kirkeby, Sven Havsteen-Mikkelsen, Arne Haugen-Sørensen, Henning Damgaard-Sørensen, Tróndur Patursson, Niels Winkel, Uffe Rasmussen, Niels Erik Gjerdevik, Peter Brandes, Carl-Henning PedersenMalene Landgreen, Helle Scharling-Todd, Hein Heinsen, Bjørn NørgaardRodin, Claude Monet, Svend Wiig Hansen, Edward Eriksen, Joan Miro, Tizian, Olafur Eliasson, Damien Hirst (21), Pablo Picasso, William Eggleston, Wolfgang Tillmanns, Jackson Pollock, Jeff Koons, Peter Ole Pedersen, David Ramirez Gomez, Lasse Krog Møller, Mika Taanila, Tarek Atoui, Glenn Christensen, Erkki Kurennieni, Caroline Martel, Lea Porsager, Ina A. Mance, Keith Allan.
Ialt 43 kunstnere.

Kvinder: 6
Mænd: 37

KOMMENTAR:

DETTE ER EN KVANTITATIV STATISTIK hvilket vil sige at det blot er en optælling af de billedkunstneres navne, der forekommer i avisen. Intentionen er ikke at kritisere avisen. Alligevel kommer her et ønske, samt et par observationer og kommentarer til det registrerede. Jeg ville ønske at der var mere kunstformidling i avisen, og at man var grundigere eller gik et spadestik dybere i researchen til de få artikler og anmeldelser om billedkunst der bringes.

CHRISTIAN YDE FROSTHOLM nævnes som forfatter, digter og konceptkunstner, og jeg har ikke regnet ham med som billedkunstner, selvom hans fotografi-bog måske burde give ham denne titel. I Politiken anmeldes han også af en litteraturanmelder. Brødrene Lumiere nævnes også, men dem jeg regner heller ikke med som billedkunstnere - i denne omgang.

Se og læs resultatet for hele 2013 her!

6 NÆVNTE KVINDELIGE BILLEDKUNSTNERE ud af 43 er ikke mange. Og jeg må erkende at tre af de nævnte kender jeg slet ikke: Helle Scharling-Todd, Caroline Martel og Ina A. Mance. Men det har jeg så mulighed for at gøre noget ved nu - selv! Det ville have været rigtig god kunstformidling, hvis Politiken havde fortalt lidt om dem i forbindelse med at deres navne nævnes.

AF DE NÆVNTE BILLEDKUNSTNERE i denne periode er  24 danske, og 27 er nulevende kunstnere. Andy Warhol nævnes 22 gange, hvilket formentlig skyldes åbningen af en udstilling med hans tegninger på Louisiana Museum for Moderne Kunst.

DEN ENGELSKE KUNSTNER Damien Hirst nævnes også en del i forbindelse med en artikel om et brud mellem ham og hans gallerist og muligheden for at hans kunst ikke har den værdi, som mange har troet (læs håbet). Mærkværdigvis relateres dette ikke til danske forhold. Man kunne ellers have spurgt danske museer fx. Arken, hvordan de forholder sig til diskussionen om Hirst og hans værkers værdi.

STATUS over nævnte billedkunstnere fordelt på køn i Politiken (fra 1. -11. januar 2013):
Kvinder: 21
Mænd: 73

TOP 10 over mest nævnte billedkunstnere i Politiken (fra 1. - 11. januar 2013):
Andy Warhol (28)
Damien Hirst (22)
John Kørner (4)
Bertel Thorvaldsen (3)
Carl-Henning Pedersen (3)
Anne Marie Carl Nielsen (2)
Edward Eriksen (2)
Peter Brandes (2)
Jeff Koons (2)
Olafur Eliason (2)

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar