mandag den 8. oktober 2012

Dagens Kunsthistorie: HVAD SKAL VI MED ENDNU EN KUNSTHAL ?


"Den danske kunstverden er stadig på mange måder provinsiel. Og den har stadig et stort udviklingspotentiale"


SÅDAN UDTALTE GALLERISTEN NIKOLAJ WALLNER sig forrige weekend (søndag den 30. september 2012) til Kjeld Hybel i Politikens kultursektion.Og det var jo skønt og positivt at læse at en af de dygtigste kunstkøbmænd herhjemme ikke mener at den danske kunstverden bare skal lukke og slukke, men tværtimod besidder udviklingspotentiale!

ANLEDNINGEN var et stort interviewportræt af og med Nikolaj Wallner (- to hele sider!). Det var et godt interview, der fik slået hans og galleri Nikolaj Wallners fantastiske indsats og position i det danske kunstliv siden begyndelsen af 1990erne fast. Den platform han har formået at skabe for danske kunstnere er imponerende! Men man fornemmede at den egentlige årsag til interviewet ikke var at fortælle om hvad han har skabt, men mere hvad han gerne vil skabe i en ikke for fjern fremtid.

NIKOLAJ WALLNER vil gerne bygge og drive en ordentlig kunsthal i København. En kunsthal der kan rumme og præsentere samtidskunsten. For på trods af at der idag allerede eksisterer fem kunsthaller i København, synes han alligevel at der mangler "moderne rum, der er lavet til den måde kunsten ser ud på idag".

DE FEM KUNSTHALLER ER Kunsthal Charlottenborg, Kunstforeningen Gl. Strand, Kunsthallen Nikolaj, Overgaden og Den Frie Udstillingsbygning. Og ja, ingen af disse bygninger er helt nye på trods af moderniseringer og istandsættelser. Jeg synes dog at alle steder viser god kunst og gode udstillinger og jeg har vanskeligt ved at forestille mig København uden disse steder. Enig eller ej - det er skønt at nogen har lyst til og mod på at ruske lidt op i de vante forestillinger - og ikke er bleg for at kritisere hellige køer.

DET LYDER DEJLIGT hvis der kommer en kunsthal til. Men jeg elsker jo også kunst og kan ikke få nok. Det man kan blive i tvivl om er, om der overhovedet er publikum og økonomiske midler til seks kunsthaller i samme lille by. Jeg kender ikke besøgstallene på de fem kunsthaller, men det er sjældent at man står i kø. Dette oplever jeg faktisk kun i Kunsthallen Nikolaj i forbindelse med deres børneudstillinger. Wallner kommer selv ind på dette: Man kunne måske kigge på, hvilke roller de udfylder. Hvis to udfylder samme rolle, så luk den ene..."!

ALT HVAD WALLNER SIGER i Politiken lyder umiddelbart rigtigt og logisk. Nikolaj Wallner har gjort det rigtig rigtig godt og gør det også stadigvæk fint. Så hvorfor skal han ikke - måske som en slags udemærkelse - have sin egen nybyggede kunsthal?  Det vil jo sikkert blive et helt fantastisk sted! Jeg synes, at han bare skal gå igang. Bygge kunsthallen i samarbejde med en af tidens hotte danske arkitekter / tegnestuer og vise al den samtidskunst han overhovedet kan (og gerne også kvindelige kunstnere).

MEN jeg synes også, at han skal betale selv. Han skal selv skaffe pengene til byggeri og drift. Det skal ikke være financieret af Københavns kommune eller staten. Han er så dygtig en forretningsmand, at jeg er overbevist om at det kan han sagtens. Og hans kunsthal kan så vise vejen for de andre uden at tage midler fra de i forvejen trængte og slunkne kulturkasser der jo ikke alene støtter kunsthaller, men også andre udstillingssteder og kunstprojekter.

JEG UNDRER MIG NU OVER at han aldrig har søgt stillingen som leder af netop en af byens kunsthaller. På den måde kunne han vise vejen for både politikere og den nationale samt internationale kunstverden.

JEG VILLE OGSÅ ØNSKE at han i Politiken havde løftet lidt af sløret for hvilken kunst han gerne vil vise i kunsthallen. Hvad er det han mangler? Går ikke ud fra at det alene er Joachim Koester, Jesper Just, Peter Land, Henrik Plenge Jakobsen, Jes Brinch, Jeppe Hein og Elmgreen og Dragset. Men hvem og hvad er det så?

 

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar