mandag den 31. juli 2017

FLERE SIDER AF JEAN DUBUFFET

Jean Dubuffet: Monument a la bëte debout (1969-1983). Collection fondation Dubuffet Paris.
JEAN DUBUFFET (1901-1985) er en fransk kunstner der især er kendt for sine krusedulle-malerier og skulpturer (han kaldte dem L'hourloupe). I Danmark er vi så heldige, at Dubuffet er velrepræsenteret i Louisianas samling, men også på Jorn museet er der værker af ham, da han var ven med Asger Jorn. Jorn og Dubuffet lavede blandt andet musik sammen. se og hør mere her.
Asger Jorn og Jean Dubuffet spillede eksperimenterende musik sammen.


Grafisk værk der forestiller en baggård med grafitti og to mænd der står og tisser.
Fra Stedelijk Museum Amsterdams samling.
DUBUFFET blev uddannet kunstner, men fravalgte kunstnervejen efter endt uddannelse og gik istedet ind i sin fars vinfirma og arbejdede som vinhandler i mange år. Men på et tidspunkt trængte kunsten sig alligevel på og han stoppede som vinhandler. Noget af det der virkelig optog ham var det rå og upolerede. Og dette fandt han i begyndelsen i storbyen Paris. Han tegnede motiver fra metroen, men fandt også andre sider af bylivet spændende. Eksempelvis grafittien, nattelivet, baggårdene og to mænd der står og tisser, som det ses i disse grafiske værker fra Stedelijk Museum Amsterdams præsentation af værker i egen samling. Udstillingen hedder: "Jean Dubuffet: The Deep End".
Grafisk værk af Jean Dubuffet. Fra Stedelijk Museum Amsterdams samling.
DUBUFFET BLEV OGSÅ VOLDSOMT OPTAGET af sindslidendes kunst. Så meget at han tog rundt i Europa til forskellige anstalter for at se og indsamle deres værker. Dubuffet havde en kæmpe samling af sindslidendes kunst - den slags kunst de rogså går under betegnelsen Outsider Art.Noget af det blev han så inspireret af, at man næsten kan synes at Dubuffets værker er mere kopi end inspiration.Blandt andet inspirerede Gaston Chaissacs værker Dubuffet. På Hermitage museet i Amsterdam kan man se en udstilling der hedder "Dubuffets liste". Her kan man bl.a. se en fortegnelse over en kendt samling af Outsider kunst, som Dubuffet har fået fat i og hvorpå han har skrevet sine noter om hver enkelt kunstner.
Gaston Chaissac med sine skulpturer.
TRE AKTUELLE DUBUFFET UDSTILLINGER:
Dubuffet i Rijksmuseets have, Rijksmuseum Amsterdam Nederland - se mere her
Dubuffets list - Hermitage Amsterdam
Jean Dubuffet: The Deep End - Stedelijk Museum Amsterdam

Ingen kommentarer:

Send en kommentar