fredag den 30. september 2011
Dagens Kunsthistorie: SÆLSOMT STUDIE i Nørrebroparken
Da jeg forleden trillede igennem den stærkt amputerede Nørrebro Park, kom jeg forbi det 4 meter høje og 100 meter lange mørkegrønne plankeværk rundt om byggepladsen. Jeg registrerede to alvorligt udseende kvinder i hvide beskyttelsesdragter, der var igang med noget. Først troede jeg, at de var ved at male plankeværket. Jeg så, at der var malet noget på det mørkegrønne, og tænkte, at de måske var grafitti-fjernere.
De havde en lillebitte arbejdsbil med, og da jeg kom tættere på dem, så jeg at de satte noget op på plankeværket. Og så tænkte jeg, at nutidens plakatopsætter virkelig var kommet langt, siden Jesus i 1980erne cyklede rundt med sin ladcykel i nattens mulm og mørke.
Men da jeg passerede dem, så jeg, at de satte udstansede figurer op på plankeværket, og først da gik det op for mig, at de var igang med en udsmykning. På plankeværket har de malet fire natur-figurer, som de kalder Langblad, Nyreblad, Stivhår og Englesød. Disse blad-former er også blevet udstanset i træ og sat ovenpå og ved siden af de andre.
Dette udsmykningskoncept har de to designere, Liv Beier Heckmann (1981) og Maja Dahl Nielsen (1983), skabt for Københavns Metro selskab. Det er egentlig et meget smukt, behageligt og enkelt koncept, men jeg skal være spændt på at se, hvor længe det for lov at stå uberørt.
torsdag den 29. september 2011
SURREALISTISK KUNSTSKAT RESTAURERES OG FORMIDLES FOR EN HALV MILLION KRONER!
I 1938/ 1939 skabte kunstnerne Vilhelm Bjerke-Petersen og Elsa Thoresen 13 store udsmykninger til ejendommen Ved Volden på Christianshavn. Udsmykningerne har hængt i trappeopgangene lige siden og budt alle besøgende velkomne.
Udsmykningerne kan ikke fjernes eller flyttes. De er blandt andet unikke, fordi de stammer fra den korte periode, hvor de to kunstnere arbejdede figurativt (ligesom Vilhelm Freddie). De blandede deres surrealistiske stil med både politiske, psykologiske og kunstneriske teorier - og tilsatte inspiration fra så forskellige kunstnere som René Magritte, Marc Chagall, Salvador Dali - og J.F. Willumsen.
Efter 73 års udstilling er malerierne blevet så medtaget, at de trænger til at blive restaureret. Et unikt samarbejde mellem beboerne i ejendommen (repræsenteret af Ejerforeningen Ved Volden) og Erik Olesens Ejendomsselskab A/S, betyder at malerierne nu kan renses og restaureres af konservator Britt Christmas-Møller fra Konserveringsværkstedet (www.konserveringsværkstedet.dk ). Man kan følge processen på bloggen www.kunstenvedvolden.blogspot.com. Frese & Søn as ved Lasse Witthøfft (www.frese.as) sørger for rammer og glas foran udsmykningerne. Alle udsmykninger gennemfotograferes af fotograf Ida Wang (www.idawang.dk) og der udgives en publikation med tekst af kunstformidler Naja Pedersen (www.kunsthistorier.blogspot.com ).
søndag den 11. september 2011
Dagens Kunsthistorie: KUNSTVÆRK WITH A VIEW
DER ER NOGET MED UDSIGTER og kunst. Mange malerier har netop udsigter som motiv: Skønne udsigter, grimme udsigter - ja endog dræbende udsigter. Der er nogen der påstår at udsigten - det at dvæle ved det smukke landskab - er det der kendetegner det moderne menneske. Og at dette begyndte i 1500-tallet!
Caspar David Friedrichs Munken Ved Havet (1808-10) og Michael Elmgreen og Ingar Dragsets Powerless Structures fig. II (1997) på Louisiana er to af mine favoritudsigter.
Men det er sjældent, at kunsten byder på en kop the sammen med udsigten. Dette har kunstneren Anja Franke (f. 1962) dog sørget for. Frem til 23. oktober kan man opleve den smukkeste installation og et smukt offentligt møbel ved Nakkehoved Fyr i Gilleleje: Tea With a View.
Udsigten fra Nakkehoved Fyr ud over vandet mod Sverige har altid været betagende. Og nu kan man - samtidigt med at man nyder udsigten - selv ingå i et billede af en der nyder en udsigt og en kop the.
Udstillingen er et samarbejde mellem Gilleleje Museum, Anja Franke og det meget spændende kunstinitiativ Kunsthus Uden Mure. Det er bl.a. også Kunsthus Uden Mure der har arrangeret udstillingen med Per Kirkeby på Tegners Museum.
Dagens Kunsthistorie: PAS PÅ DE SMÅ I TRAFIKKEN
Under en køretur med buslinie 4A opdagede jeg pludselig dette klister-skilt. Skiltet viser en moderskikkelse der går med sit barn. teksten lyder: Pas på de små i trafikken. Og det kan vi jo alle blive enige om. Men da jeg så nærmere på skiltet var det ikke trafikken eller trafik-osen, der var farligt for den lille, men derimod den prut moderen slap ud i børnehøjde. Endnu et lille smil i hverdagen - jeg ELSKER gadens kunst!
Etiketter:
GADEKUNST,
KUNST PÅ GADEN,
KUNSTEN PÅ GADEN
Dagens Kunsthistorie: GØJE ROSTRUP
DA JEG VAR BARN, syntes jeg, at det bedste i cirkus var, hvis der var børn med i numrene: børneklovne, børneakrobater, børnetryllekunstnere og børnecirkusdirektører. Helst skulle de gøre grin med de voksne ditto. Så grinte man højt og længe! Indimellem optrådte også børn med dyr: hunde eller søløver - eller børn på heste.
Det var altid smukke børn i grønne pailletbesatte buksedragter, der bevægede sig elegant og hjemmevant med og på dyrene. SAMMEN med deres voksne. Børn der hørte til i manegen og rampelyset omgivet af stjernestøv og stjernedrømme. Når man sad der i mørket, kunne man noget så inderligt længes efter at være sådan et smukt barn der sammen med sine forældre levede i sådan en magisk tilværelse.
PÅ UDSTILLINGEN ATTITUDE på Galleri NB i København udstiller kunstner Gøje Rostrup (f. 1964) lige nu bl.a. malerier fra sin nyeste billedserie Horsepower. Denne billedserie fokuserer på heste og børn. Den lilla-røde baggrundsfarve indikerer måske scenetæppe og antyder dermed at hest og børn optræder sammen for nogen. Dette publikum er til dels os der ser på malerierne, men det er også de ansvarlige voksne der har sat hest og barn sammen.
HESTE OG BØRN er et yndet motiv, lige fra sangen om cowboyen der har sin hest og sin lasso, til hestepigebøger. Flere kvindelige venstrepolitikere beskriver stolte sig selv som hestepiger. Disse motiver er positivt ladet. I Gøje Rostrups malerier bevæger dette motiv sig fra stjernedrøm til mareridt. Børnene er alene på eller med hesten. De befinder sig i et tomt og udefineret rum, hvilket giver en anspændt og urovækkende atmosfære. Hestene er store muskuløse stolte væsener og børnene er små, blege klumper.
Det er vanskeligt at sige præcist om børnene siger/ tænker ” Se lige mig” eller ”Er det rigtigt det jeg gør” eller ”HJÆLP”. Og det er denne tvetydighed, der virker dragende på beskueren og som Gøje Rostrup behersker mesterligt! Desuden er der hele den udefinerede sammenhæng mellem aktørerne indbyrdes og selve scenen: Hvad er det for en historie, de befinder sig i? Er hesten en beskytter og helt eller en ven og fortrolig? Er barnet selv kravlet op på hesten eller er det blevet anbragt? Gøje Rostrup har også i sine tidligere arbejder benyttet sig af fotobaserede portrætter af tilsyneladende søde, pæne og artige børn – børn der i dén grad instrueres til deres roller af forældre og samfund.
TILBAGE TIL EN SOMMER ENGANG et sted langt ude i det danske sommerland. Dagen efter en cirkusforestilling mødte jeg cirkusbørnene igen. Længslen aftenen i forvejen og ønsket om at få lidt mere af den pailletbesatte drøm trak mig hen til cirkuspladsen. Men her gik børnene rundt i almindeligt tøj. De så snuskede og forsømte og ensomme ud udenfor manegen. Og de var ikke sammen med deres voksne – men ret så overladte til dem selv. Her lærte jeg noget om illusioner og var pludselig rigtig glad for at komme hjem til mine almindelige forældre og vores almindelige pailletløse liv igen.
GØJE ROSTRUPs malerier kan opleves på udstillingen ATTITUDE i Galleri NB, Nikolaj Pl. 27 frem til den 22. 10. På udstillingen deltager også kunstnerne Vilmantas og Thomas Andersson. Check hjemmesiden www.gallerinb.com for flere detaljer.
Abonner på:
Opslag (Atom)