fredag den 1. januar 2010

Ugens Kunsthistorie: FORVENTNINGENS GLÆDE

Noget af det bedste ved et nyt og dugfrisk år er alle de ubrugte muligheder der ligger og gemmer sig og venter på at blive opdaget og oplevet. Når man ser på museernes udstillingsplaner for 2010 – i indland og udland – er det som at få en masse gaver, der kan pakkes ud i løbet af året. Så kan man senere afgøre om indholdet levede op til forventningerne eller man blev skuffet.

For lige nu – i dag – kan vi svøbe os ind i forventningens glæde og surfe rundt på hjemmesiderne og se hvad der venter os. Titlerne, de udlagte billeder og korte introduktioner pirrer nysgerrigheden og sætter gang i fantasien.

Den store forårsudstilling på AROS i Århus hedder I LOVE YOU og vises fra 27. marts til 12. september. Det er sådan en udstilling der kan gå alle veje. I introduktionen til udstillingen skriver de lidt vagt at kærligheden er noget der har optaget kunstnere til alle tider og at dét er omdrejningspunktet for udstillingen. Det er MEGET rummeligt og megen kunst kan komme ind under den overskrift. Det kunne være interessant hvis de udstillingsansvarlige er modige og ambitiøse nok og tør vise kærligheden i ALLE dens facetter. Kærlighed er jo noget der ikke blot optager kunstnere, men os alle sammen. Den er dejlig OG svær at håndtere og derfor altid vedkommende og aktuel.

AROS har tidligere vist en biludstilling med stor publikumssucces til følge, og da de er økonomisk hårdt trængte kan man frygte, at en kærligheds-udstilling vil vise mange kunstværker med pornografiske elementer som eksempelvis Jeff Koons eller Kristian von Hornslet for at tiltrække mange mennesker.

På en udstilling om kærlighed ville det være skønt at se værker om blikket, mødet, samhørigheden, omfavnelsen, kysset, jalousien, adskillelsen, længslen, den ikke-erotiske kærlighed og næstekærligheden. Og værker af eksempelvis Constantin Brancusi, Erik Thommesen, Sonja Ferlov Mancoba, Gustav Klimt, Edward Munch og Louise Bourgeois. Kunstnerne Marina Abramovic og Ulay har sammen skabt flere performance værker der behandler kærligheden. Det smukkeste er måske Rest Energy fra 1980: http://www.youtube.com/watch?v=3Tz-K4EC8hw&feature=related. Forhåbentlig kommer det også med på AROS!

På denne årets første dag er det svært ikke at glæde sig til en stor kunstudstilling om kærlighed. Mulighederne er uendelige og derfor kan forventningerne heller ikke være andet end store. Og det samme gælder for Pipilotti Rist-udstillingen på Louisiana Museum for moderne kunst (7.1 – 25.4), Bjørn Nørgaard-udstillingen på Statens Museum for Kunst i København (16.4-24.10), Henry Moore på Tate Britain i London (24. 2 – 16. 5), Whitney-biennalen på Whitney Museum of American Art i New York (25.2 – 30. 5), Marina Abramovic på Museum of Modern Art i New York (14.3 – 31.5) og Rivane Neuenschwander på Malmø Kunsthal (11.9 – 14.11).

(Denne Ugens Kunsthistorie har intet billede, da den handler om de billeder forventningen skaber i vores fantasi)

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar