mandag den 1. april 2019

3 på stribe: BLOMSTER I


FORÅRET
er her og blomsterne pibler frem allevegne. Det har de måske gjort et stykke tid, men med det gode vejr bliver det ekstra tydeligt. Derfor viser KUNSTHISTORIER her tre værker med blomster. Det er jo næsten umuligt at vælge, så kriteriet har været at vise værker af kunstnere, som KUNSTHISTORIER har beskæftiget sig med indenfor den sidste måned..

I DENNE 3 på stribe præsenterer vi blomstermalerier af Vincent van Gogh (1853-90), Koloman Moser (1868-1918) og Christopher Wood (1901-30).

1. Vincent van Gogh: "Pink Roses" (1890)
MAN KAN DISKUTERE om der overhovedet findes ukendte værker af Vincent van Gogh...det gør der nok ikke. Denne komposition med sart rosa blomster midt i en symfoni af grønne toner er et billede på sommer, overdådighed og frodighed. Blomster og plante spreder sig blødt og generøst udover krukkens kanter - ud i alt det grønne.
Vincent van Gogh (Nederland 1853-90): "Pink Roses" (1890).
Olie på lærred. 32 x 45 cm. Glyptoteket.

2. Koloman Moser: "Morgenfruer" (1909).
DER VAR ENGANG hvor morgenfruer var en udbredt blomst. Er de det mere? I Koloman Mosers maleri vokser morgendamerne vildt og uodentligt i det grønne. Ingen af blomsterne er ens. De er store og små og der er uendelige farve-versioner over det gule og det orange. man bliver så glad af at se på disse solrepræsentanter. Koloman Moser er mest kendt for sine jugendstilsmotiver og sit design. Han oprettede sammen med Josef Hoffman Wiener Werkstätte, der bla, producerede postkort, læs mere her.
Koloman Moser (Østrig 1868-1918): "Ringelblumen" (1909).
Olie på lærred. 50,3 x 50,2 cm. 

3. Christopher Wood: "Blomster" (1930)
CHRISTOPHER WOOD har malet en smuk buket afskårne blomster i en vase. I vasen ses blandt andet påskeliljer og franske anemoner. Det er altid smukt med en buket blomster, men denne buket er håndplukket, og blomsterne var ikke nogen der blev betragtet som værdifulde i 1930erne. Wood viser os skønheden i det simple. Christopher Wood slog i en tidlig alder igennem og boede i Paris, hvor han omgikkes med bl.a. Picasso. Wood var modernist og det var hans erklærede ambition at blive Englands bedste maler. I 1928 traf han den autodidakte kunstner Alfred Wallis, der malede naivistiske havnemotiver. Wood blev så inspireret af Wallis uaffekterede og tilsyneladende uberørte stil, at han ændrede sin egen. Desværre døde Wood alt for tidligt i 1930.
Christopher Wood (Storbritannien 1901-30): "Flowers" (1930)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar