søndag den 17. december 2017

3 på stribe: KAMERAER 2

I DENNE SØDE JULETID kommer kameraerne igen på overarbejde. Det vil sige i vore dage handler det jo slet ikke om kameraer, men om telefoner. Og de bruges jo hele året og meget meget mere end i de 'gode gamle dage'. Kameraer i en eller anden form, går nok aldrig af mode.

SOMMEREN 2017 bragte KUNSTHISTORIER kunstHistorien: 3 på stribe: Kameraer (LÆS HER). Her kommer tre kunstværker til, der også på hver sin måde handler om kameraer.

1. Dobbeltselvportræt (fra 1976) af Richard Estes (1936). 
Olie på lærred. 61x91,5 cm. Museum of Modern Art, NYC.
Richard Estes: Double-selfportrait (1976). Maleri.
RICHARD ESTES har malet vinduesfacaden ind til en diner. Gennem ruden kan man se ind i dineren, og man kan se den spejlbeklædte væg, i hvilken det der er udenfor Dineren spejler sig. I vinduesruden kan man også se spejlingen af det der ligger bag os der ser på maleriet. Der er altså en dobbeltspejling. I ruden kan vi se en mand der står ved et fotografiapparat. Det kunne være kunstneren der tager et fotografi som arbejdsredskab for sit senere meget detaljerede maleri.
I Estes malerier bliver refleksioner og spejlinger nærmest virkeligere end virkeligheden.

2. Picture for Women (fra 1979) af Jeff Wall (1946). 
Fotografi i lyskasse. 142,5x204,5cm. Privatsamling.
Jeff Wall: Picture for Women (1979). Fotografi.
Den canadiske kunstner Jeff Wall arbejder med iscenesatte fotografier. Hans udgangspunkt er kunstfotografiet, også i dette værk. Det udspiller sig i et studio, og man kan se en kvinde, et kamera og en mand. Fotografiet er en parafrase over Edouard Manets maleri En bar i Folies-bergere fra 1882. Fotografiet er stort som et maleri, placeret i en lyskasse, så det lyser som en film og kan samtidig minde om reklamer f.eks. fra lufthavne. Det er et værk der trækker på mange traditioner. Wall er sig bevidst om det uafklarede ved dette fotografi. 

3. Walking Camera I (Jimmy the cameraman) (fra 1987) af Laurie Simmons. 
Fotografi. 213,5x122cm. Solomon R. Guggenheim Museum.
Laurie Simmons: Walking Camera I (Jimmy the cameraman) 1987.
Fotografi
Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar