søndag den 5. november 2017

3 på stribe: SVØMNING

DEN DANSKE SOMMER 2017 VIL NOK IKKE GÅ OVER I HISTORIEN, som sommeren med det varmeste vejr. Det påvirkede også badesæsonen. Vi fik ikke svømmet, for vi syntes ikke riktig at vejret var til udendørs svømning. Det er der mange, der beklager. Derfor kommer her tre store malerier, der på hver deres måde handler om svømning:
David Hockney: A Bigger Splash, (1967). Olie på lærred. 242,5 x 243,9 cm.
VI BEGYNDER MED DAVID HOCKNEYs A Bigger Splash fra 1967. Dette ikoniske værk skabte Hockney, efter at han var flyttet fra England til USA. Vi ser en bungalow, to palmetræer, en stol og en swimmingpool. Omgivelserne fra den anden side af beskueren (udenfor lærredet) spejler sig gråt i vinduet. Ellers domineres maleriet af farverne på den blå himmel og det blå vand i poolen. David Hockney (1937) er født og uddannet i England. Han blev allerede i begyndelsen af 1960erne optaget af at male vand - hvordan det ser ud og hvordan det opfører sig: i brusebadet, det stille uberørt vand, solen der reflekteres i vandet i en swimmingpool samt vandet i bevægelse. I A Bigger Splash ser det ud som, at det er en varm dag. Intet rør sig, bortset fra vandet, der sprøjter op efter, at noget eller noget er smidt/ hoppet i poolen. Man får næsten lyst til at følge efter.
Leon Kossoff: Childrens Swimmingpool Autumn, (1972). Olie på plade. 182,9 x 213,4 cm.
MALERI NR. 2 ER LEON KOSSOFs Childrens Swimmingpool Autumn 1972. Her er det ikke vandets bevægelse, men alt det liv der er i og omkring vandet, der er i centrum. Her er så megen  bevægelse, at man næsten kan høre (forestille sig) lyden - eller larmen fra alle børnene samt ekkoet fra hallen. Der er ingen tvivl om, at de badende har en fest. Men festen er gengivet, så man kommer i tvivl om, hvorvidt man har lyst til selv at deltage. Leon Kossoff (1926) registrerer i sine malerier ofte byens hektiske liv, som en betragter der befinder sig udenfor det hele. Dette maleri er et af fire, som Kossoff malede mellem 1969 og 1972, efter at han havde fået studie i nærheden af en nybygget svømmehal.
Katherine Bradford: Fear of Waves (2015). Olie på lærred. 213,36x182,88 cm.
I DET TREDIE MALERI AF KATHERINE BRADFORD (1942), Fear of Wves (2015), befinder de svømmende sig udenfor. Havet er tyrkisblåt, og det ser dejligt, nærmest paradisisk ud. Vi beskuere befinder os oppe i luften og ser de badende iført badetøj og bar hus flygte fra to kæmpe brusende bølger. Muligvis er det helt almindelig adfærd og leg med vandet, men det er også en mulighed at de badende befinder sig midt i en tsunami eller anden farlig vandkatastrofe. Lærredet er delt op i to dele: til venstre den rolige vanddel med de flygtende mennesker, og til højre de mennesketomme vandmasser. For sådan er det jo også med vand og svømning: På een gang dejligt og farligt.


Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar