mandag den 31. juli 2017

DE STIJL 100 ÅR!

De Stijl-inspirationen Nederland 2017
I ÅR ER DET HUNDREDE ÅR SIDEN at en gruppe nederlandsk-baserede kunstnere med en fælles interesse for at bevæge sig væk fra det to-dimensionelle maleri, samlede sig under navnet De Stijl. De Stijl betyder 'stilen' på nederlandsk. Også forfattere og arkitekter sluttede sig til grupppen, der talte omkring hundrede medlemmer. De kendteste er Piet Mondrian, Theo van Doesburg og Bart van der Leck samt arkitekten Gerrit Rietveld. Disse kunstnere og arkitekter arbejdede sig hen mod en geometrisering af det figurative og flere af dem endte med at blive helt abstrakte. De Stijl er idag især kendt for den enkle farvepalet bestående af råd-gul-blå-hvid og sort.
Fra Den Haag 2017
JUBILÆET FEJRES OVERALT I NEDERLAND I ÅR - hele året! Udover store udstillinger, bl.a. på Gementemuseum i den Haag og på Stedelijk Musuem Amsterdam, samt en række mindre flere steder i landet, ses entusiasmen både i det store og i det små. De store firmaers facader i den Haag er dekoreret med felter af rød-gul og blå geometriske former. Stationen er udsmykket i De Stijls ånd og man kan erhverve sig viskestykker, tandbørster og sokker med hyldest til De Stijl. Hvilket også viser hvor meget De Stijl kom til at betyde for nederlandsk design. Man kunne ønske sig at en oversigtsudstilling om De Stijl kunne find vej til Danmark i løbet af de kommende år.   
Bart van der Leck (1876-1958): The Drinker (1919/1952). Olie på lærred.
MEN DET VIRKELIGT INTERESSANTE VED DE STIJL er at der foregik en kamp for åbent lærred mellem det figurative og det abstrakte. Ovenfor kan man se maleriet The Drinker af Bart van der Leck, der viser et portræt af en person der holder et glas og har en meget rød næse. Men motivet er fragmenteret og nærmest opløst i geometriske former. Van der Leck undersøgte hvor meget man kunne fjerne uden at motivet forsvandt. 
Central Station i Den Haag 2017.
Information om De Stijl-fejringen i Nederland fås bl.a. her 

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar