søndag den 25. juni 2017

PRINCE OF SPACE - intethedens musik af Yves Klein

Billedresultat for prince of space 1959 yves klein charles wilp


ÅRETS LÆNGSTE DAG, DEN 21 JUNI, er også International musik dag. I den anledning præsenteres her en ikke så kendt indspilning af den franske kunstner Yves Klein (1928-1962). Titlen på pladen er Prince of Space, musikken - komponeret af Klein - hedder Musik der Leere, (hvilket betyder 'tomheden/ intethedens musik').

YVES KLEIN er kendt for patentet på den blå farve Klein Blå, for sin leg med det uendelige og for eksperimenterne med at tømme for indhold. Han var omdrejningspunktet i den primært fransk-baseret bevægelse Nouveau Realisme (Ny Realismen). Men Klein komponerede også musik. I 1947-48 komponerede han Symphonie Monotone. Hør et uddrag her.

I 1959 INDSPILLEDE KLEIN pladen Prince of Space. Ifølge teksten på dette pladecover dirigeres orkestret "Outer Space Philharmonic Orchestra" af den tyske kunstner og filminstruktør Charles Wilp (1932-2005), og solisten er Cosmos Berthold Finkelstein (Helikon). Wilp og Klein var gode venner, måske fordi de begge var optaget af rummet. Klein var optaget af luften der omgiver os, og Wilp var optaget af det ydre rum, hvilket måske forklarer hvorfor Klein gav Wilp tilnavnet Prince of space.

NÅR MAN LYTTER TIL PLADEN, LYDER DEN TOM. Der er absolut intet at høre på den. Pladen er rigtigt indspillet - den er ikke blank - men når man lytter, hører man kun tomheden - eller intetheden - eller uendeligheden - eller hvad man nu kan forestille sig man hører, mens man lytter.

SELVOM DET KAN VIRKE KOMISK - og i en dansk sammenhæng minder om Kejserens Nye klæder - er pladen ikke et udtryk for at kunstnerne vil snyde pladekøberen. Det er snarere et poetisk og undersøgende projekt. For hvordan lyder intetheden egentlig? Og kan den sælges? Prince of Space blev ikke nogen overvældende salgssucces, men det var formentlig heller ikke formålet. Senere i sin karriere tømte Yves Klein galleri Iris Clert for indhold. Han meldte ud, at det tomme rum - luften - i galleriet var særlig følsom og solgte denne. Køberne betalte med bladguld - og der var udsolgt.

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar