tirsdag den 28. marts 2017

VITEBSK - Chagalls by i Rusland

Marc Chagall: Et Hus i Liozna, 1908.
VITEBSK ER EN BY I RUSLAND. Eller rettere i Hviderusland. Men den er ikke mere den by som den var før 2. Verdenskrig. Alligevel kender hele verden den gamle by, og vi ved hvordan den så ud dengang, fyldt med skæve bræddehuse i forskellige grå-brune nuancer. Og det ved vi på grund af en lang række malerier af kunstneren Marc Chagall.

Marc Chagall: Russisk Bryllup, 1909.
MARC CHAGALL er en af verdens mest kendte kunstnere. Hans malerier med mennesker og dyr der svæver frit i rummet uden hensyntagen til tyngdelov og perspektiv-lære, er nogle af de mest reproducerede, og hans på en gang naive, drømmeagtige og poetiske stil er højt elsket af de fleste.
Marc Chagall: Den afdøde - døden, 1908.
CHAGALL HAR SKABT scenografi og kostumer til komponisten Stravinskys Ildfuglen (1945), illustreret forfatteren Gogols De Døde Sjæle, La Fontaines Fabler og Det Gamle Testamente. han har desuden udført loftsmaleriet til operaen i Paris (1964), vægmalerier til Metropolitan Opera House (1966) i New York, glasmalerier til katedralen i Reims (1974) samt en mosaik i Chicago (1974). Alle disse opgaver er prestige-opgave, der kun gives til en SUPERKUNSTNER. Men Chagalls liv begyndte langt fra den internationale kunstscene og succes. Det begyndte i Vitebsk. 
Marc Chagall: Spillemanden, 1914.
I 1887, I BYEN VITEBSK, I HVIDERUSLAND, I EN FATTIG JØDISK FAMILIE kom Marc Chagall til verden. Vitebsk var dengang blot en landsby, og i den ældste og mest faldefærdige del af byen boede jøderne. Forældrene knoklede for at forsørge familien, men de var også ambitiøse på børnenes vegne, og det fortælles at Chagalls mor bestak skolelederen på en ikke-jødisk skole for at få Marc Chagall optaget der. Det var ellers således, at jøderne ikke måtte blande sig med ikke-jøder. Men Chagall blev uddannet, og blev kunstner. hans tidligste malerier er fra tiden i Vitebsk. Disse malerier viser livet, både hverdagen og højtiderne fra Vitebsk.
Marc Chagall: Gaden i Vitebsk, 1914.
FRA 1910 TIL 1914 BOEDE OG STUDEREDE Chagall i Paris. Men selvom han befandt sig midt i en moderne storby, fandt hans barndomsby alligevel vej til hans lærreder. I 1914 rejste han tilbage til Vitebsk for at gifte sig med sin barndomskæreste. Det var meningen at de sammen skulle flytte til Europa, men dette blev de forhindret i af 1. Vedenskrigs udbrud. Derfor findes der også en lang række malerier fra 1914 og frem til den russiske revolutions udbrud med motiver fra Vitebsk. 
Marc Chagall: Apoteket i Vitebsk, 1914.
IDAG SER DISSE BONDEHUSE PITTORESKE og charmerende ud. Og Chagalls malerier udstråler en ømhed overfor landsbyen, dens beboere og livet der. De giver et indblik både i det russiske og i det jødiske landsbyliv. Både ved bryllupper og begravelser spiller spillemanden på sin violin, og ja - spillemanden er blevet et særkende ved Chagalls portrætter af Vitebsk.
Marc Chagall: Spillemanden, 1913.
SPILLEMANDEN er et af Chagalls mest berømte motiver, og måske fordi det inspirerede til scenografien omkring den amerikanske opsætning af musicalen Spillemand på en tagryg. Der findes rigtigt mange forskellige udgaver af spillemanden, for det var et motiv Chagall benyttede mange gange.
Marc Chagall: Markedspladsen i Vitebsk, 1917.
CHAGALLS ANDRE BYSCENER fra Vitebsk er mindre kendte i en bredere offentlighed. Nogle af dem er realistiske, andre nærmest kubistiske. Nogle er naivistiske gengivelser, andre er eventyrlige, symbolske og drømmende med flyvende figurer i luften. Men alle har de det tilfælles, at Chagall kender motivet så godt, han behersker det, og derfor kan han udforske og lege med sin by i Rusland.
Marc Chagall: Hus i Vitebsk, 1914.

Marc Chagall: Det grå hus i Vitebsk, 1917.

Marc Chagall: Den røde port, 1915-20.
Marc Chagall: Landsbyscene i Vitebsk, 1914.
Marc Chagall: Det blå hus, 1917.
Marc Chagall: Regn, 1911
Ingen kommentarer:

Send en kommentar