onsdag den 22. marts 2017

DANCING QUEEN - LAVINIA SCHULZ


I BEGYNDELSEN AF DET 20.ÅRHUNDREDE fandtes mange små kabaretter og teaterscener i Europas storbyer. På disse scener optrådte både Futuristerne og Dadaisterne. Og både Picasso og Chagall og mange andre kunstnere skabte kostumer og scenografier til ballet-forestillinger. I Tyskland skabte danseren og koreografen Lavinia Schulz (1896-1924) fantastiske, sprudlende, skulpturelle og særprægede kostumer. Hun var bl.a. inspireret af insekter og afrikanske masker.

I BERLIN SKABTE LOTHAR SCHREYER den ekspressionistiske teaterscene Stormbühne, hvor blandt andre Lavinia Schulz optrådte. Fra 1919 til 1921 ledede Schreyer Kampfbühne i Hamborg, og Schulz flyttede med, I 1921 hentede Walter Gropius (lederen af Bauhaus skolen i Weimar) Schreyer til Bauhaus for at lede teaterværkstedet. Schulz fulgte ikke med.
LAVINIA SCHULZ var dedikeret til dans og dansens verden. Hun skabte kostumerne til sig selv og sin partner Walter Holdt. Efter Hamborg dansede de på forskellige scener, og levede fra hånden til munden. de havde ingen formue, ejede ingen møbler, og var så opslugte af dans, at de begyndte kun at gå rundt i tricot, så de lige kunne springe ud i en dans, eller springe til i en forestilling. Det må have været et hårdt liv, og måske var der både alkohol og stoffer involveret. Det endte desværre tragisk med, at Schulz skød Holdt og derefter sig selv i 1924.

MEN HENDES FANTASIFULDE KOSTUMER lever stadig. I 2015 viste Schirn Kunsthalle en udstilling med alle de kvindelige kunstnere der var involveret i ekspressionismen, galleriet Storm og miljøet omkring (læs mere her). Lavinia Schulz var en af dem. Nedenfor kan du se flere af hendes kostumer:
Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar