torsdag den 24. marts 2016

ISCENESÆTTELSE BETALER SIG

Daniel Fox: Yellow-headed woman brings nothing but pain. 2015
DANIEL FOX ER EN YNGRE BRITISK KUNSTNER, der har fanget min interesse. Ikke alene på grund af hans farvestrålende naivistisk-ekspressive malerier, der kan minde om Tal R's kunst. Heller  ikke på grund af hans bemærkelsesværdige succes i Londons galleriverdenen, der jo er ensbetydende med betydelig kommerciel succes. Dét der har fået mig til at se på Daniel Fox's værker, læse interviews med ham og studere fotografier af ham, er den måde han fremstiller sig selv som kunstner på.
MM: How did you start painting?
DF: My grandma looked after me a lot when I was young. If I said I was bored, I got sat at the table with a piece of paper and pencil. I thought about that a lot while painting a series of still-life flowers recently. It must have stayed with me and I’m sure a lot of pre-computer age kids had the same treatment. I didn’t paint humans until I was about 15 — my first girlfriend. (Fra interview i Magasinet Milk, 2013)
DET DER FANGEDE MIN OPMÆRKSOMHED VAR, at Danny Fox i et interview fortæller, at han tegnede som barn, at hans bedstemor støttede hans tegneglæde, og at han udstillede som 8-årig og som 16-årig. Det nye er ikke at han tegnede som barn, blev støttet af familien eller udstillede. Det nye er, at han åbent fortæller det, og at han faktisk tillægger det en betydning i forhold til at han er kunstner. Se Danny Fox's hjemmeside her
Danny Fox i sit studie
HVORFOR ER DET VIGTIG VIDEN at kunstneren tegnede og udstillede som barn, og hvorfor synes jeg, at det interessant? Det bryder fuldstændigt med den kunstopfattelse og kunstpraksis, der har domineret den vestlige kunstverden de sidste ca. 60 år, nemlig den at kunstneren først er kunstner som voksen og at kunstpraksis primært er en konceptuel praksis.
Nordkoreas leder Kim Jong-Un på en frisk spadseretur til toppen af det højeste bjerg uden hue, halstørklæde og vanter, kun iført lang frakke og festsko.
NORDKOREAS LEDER, KIM JONG-UN tegnede også som barn. Man fortæller om ham, at han var en formidabel tegner, og at han også komponerede musik, og at han kørte bil som 3-årig. Alle disse utrolige evner, som han skal have haft fra barnsben, er med til at tegne et billede af ham som værende et helt fantastisk talentfuldt menneske. Man kan være 'den fødte leder'. Det er en sætning, vi bruger om børn og voksne, der viser særligt talent for at anspore, organisere eller samle andre. Men vi ville aldrig give børnene reelt ansvar for ledelsen af en arbejdsplads, en kommune eller et ministerium. Men når nordkoreanske medier fortæller, at Kim Jong-Un er den fødte leder, så griner vi i vesten og siger at det er løgn og manipulation. Læs mere om Kim Jong-Un her og her.

DER FINDES BØRN, DER UDVISER FANTASTISKE EVNER, interesse og forståelse for elektricitet. Vi beundrer deres kunnen, vi opmuntrer dem og hjælper hvis vi kan - men vi ville aldrig lade dem stå for de elektriske installationer i vores hjem, eller på en fabrik.

AT LEDE, AT ARBEJDE MED ELEKTRICITET OG AT VÆRE KUNSTNER kræver evner, men man er også nødt til at have uddannelse og erfaring for at det bliver troværdigt. Hvis man er meget ung, og ikke har megen erfaring, og gerne vil vise, at man er genial, er man nødt til at inddrage barndommen i fortællingen om sig selv. Det gør Kim Jong-Un og det gør Danny Fox - uden sammenligning iøvrigt!
Artist Danny Fox and his model
DET ER BEMÆRKELSESVÆRDIGT, at Fox formår at reetablere et gammeldags syn på kunst og kunstnerrollen - nemlig ideen om genialitet! Danny Fox er i slutningen af tyverne, han er autodidakt kunstner, og han har taget den britiske kunstverden med storm. Kunstkritikeren Edward Lucie-Smith er tilsyneladende begejstret for ham, og har både lavet et interview med ham der kan ses på You-tube samt skrevet om Fox på Fox's egen hjemmeside. Interview med Edward Lucie-Smith fra 2014, se her

DANNY FOX læser, rejser, undersøger andres kunst, undersøger visuelle kultur. Han maler, men han videreudvikler ikke konceptet kunst. Han har tilegnet sig en karikeret kunstnerrolle, der kan generere penge. Fox er ikke en kunstner, der som Daniel Buren i 1970erne redefinerer kunst, som de kontekst der gør genstande til kunst. Eller som Cindy Sherman der siden 1980erne redefinerer billedet som altid lånt og altid utroværdigt. Eller som Gerhard Richter, der redefinerer maleri som billeder blandt billeder. Eller som Rirkrit Tiravanija der siden 1990erne redefinerer kunst som socialt samvær.
Tekst fra Pinterest: "Danny Fox photographed by Neil Gavin. "This is the Holy Grail of Hipster photos because it has it all: trendy, large, cute and quaint animal tat, requisite beard with Jesus 'do, serious (yet ironic) pose. How much is your sublet in Bushwick, dude?"
ISCENESÆTTELSEN AF DANNY FOX er en succes. Uanset om der står nogen bag ham, der trækker i trådene, eller om han selv har udtænkt strategien, er den kommercielt vellykket. Og der er ingen tvivl om at iscenesættelse ligger ham stærkt på sinde. Se blot denne reklame film for en galleri udstilling i 2010 her. Listen over Danny Fox's favorit kunstnere gennem de sidste 114 år, årti for årti, er også markedsføring, se her. Med denne liste får han placeret sig i den kunstneriske sammenhæng som han selv ønsker: Picasso, Schiele, Matisse, Guston og Basquiat!

FORTÆLLINGEN OM AT DANNY FOX tegnede som barn og udstillede som 8-årig er med til at cementere genialiteten. For når han kunne udstille som barn, er alt hvad han herefter gør genialt - og salgbart. Referencen til barnlig kreativitet henleder naturligt vores opmærksomhed på den medfødte kreativitet. Han fremstår som et kunstnerisk geni, og hans kunstværker er produkter der kan sælges. Processen og beskueren er uden betydning, produktet er i sig selv det geniale. Når nu han taler så meget om sine barndomstegninger, ville jeg ønske at han også viste dem frem!

AT DET OGSÅ KAN VÆRE EN FARLIG iscenesættelsesstrategi skyldes, at der måske pludselig er nogen der siger: Han har jo ikke noget tøj på! Og hvis det hele blot er form, så kan det blive svært at være kunstner resten af livet. Men det er egentlig ligemeget, for han sælger NU - og det er jo også et parameter!

Film fra 2015
Interview med Danny Fox om Instagram for Tate Modern, læs her
Interview med Danny Fox november 2015, se her
 

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar