mandag den 18. januar 2016

GODE OG DÅRLIGE STYREFORMER: LARS ARRHENIUS PÅ SPECTA

PÅ GALLERI SPECTA var der i fredags verdenspremiere på den svenske kunstner Lars Arrhenius' nye film Samhällsteatern (Samfundsteater). I løbet af 10 minutter gennemspiller de piktogramlignende figurer forskellige samfundsformer (bl.a. diktatur), og illustrerer hvorfor disse former ikke fungerer. Arrhenius selv spiller instruktøren, der skal styre 'løjerne' på scenen.

Eksempel på dårlig regering:
To soldater der stjæler fra en borger.
Kilde: Wikipedia
FILMEN ER INSPIRERET af den italienske kunstner Ambrogio Lorenzettis (levede fra ca. 1290 til 1348) "allegori over gode og slette regeringer" (1338-40). Disse fresker, der hænger i Palazzo Pubblico i Siena i Italien, var ment som en påmindelse til politikerne om, hvordan det hæderlige og ordentlige lederskab bedre kunne betale sig end det korrupte og tyranniske. Konsekvenserne af det sidste vil være selvtægt og kaos.

JEG HAR EN SVAGHED for Arrhenius værker, og har derfor set filmen. Jeg sad og klukkede undervejs, og synes at den er et fint lille værk. Men jeg må indrømme, at der var steder undervejs, hvor jeg ikke kunne identificere styreformerne. Det fortæller formentlig mere om mig end om værket.

TAG SELV EN TUR forbi Galleri Specta og se, om du kan genkede alle styreformerne. Udstillingen kan ses frem til 20. februar 2016. Læs mere om værket på Galleri Spectas hjemmeside her.

Eksempel på god regeringsførelse i byen. Af Lorenzetti. Kilde Wikipedia 
Eksempel på dårlig regerinsførelse i byen. Af Lorenzetti. Kilde: Wikipedia
Læs mere om Arrhenius i følgende kunsthistorier:

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar