lørdag den 11. maj 2024

LISTEN: STATUS OVER 2023

Datoer

I DENNE KUNSTHISTORIE HAR VI FOKUS PÅ STATISTIK FRA LISTEN 2023. HVILKET LAND HAR FLEST BILLEDKUNSTNERE MED PÅ LISTEN? HVILKEN MÅNED HAR FLEST KVINDELIGE BILLEDKUNSTNERE FØDSELSDAG? HVILKEN DAG HAR FLEST BILLEDKUNSTNERE FØDSELSDAG? OG HVORFOR ER DET INTERESSANT?

Årstal

KUNSTHISTORIERs mål er at formidle billedkunst, både den klassiske og den nye, den kendte og den glemte. Fokus er på at vise og orientere om billedkunst og dens ophav samt forsøge at gøre op med ubalancen i kunsthistorieskrivningen. Ubalancen handler både om kønsformidling samt om det dominerende vestlige perspektiv på og i kunsthistorien. Vi vil gerne vise det oversete og introducere det ukendte.

I 2013 REGISTREREDE KUNSTHISTORIER I ET HELT ÅR kønsbalancen i kunstformidlingen på dagbladet Politiken, for at vise hvor ubevidste om kønsbalancen selv de mest bevidste er, når der formidles kunst. Siden har vi månedligt haft fokus på KUNSTHISTORIERs egen kønsbalance på LISTEN. LISTEN er en registrering af de billedkunstnere, der har fødselsdag den pågældende måned. LISTEN er ikke statisk - den udvikler sig hele tiden - lige som kunsthistorien.

I 2023 HAVDE KUNSTHISTORIER registreret fødselsdatoer på 1.448 billedkunstnere - både danske og internationale. Til sammenligning er der alene i Smithsonian American Art Museums samling næsten 9.000 registrerede billedkunstnere (læs mere her). Så det er kun en brøkdel af verdens billedkunstnere. der er registreret på KUNSTHISTORIERs lister. På trods af at indsatsen kan synes som en dråbe i havet, fortsætter KUNSTHISTORIER registreringen og dermed formidlingen af billedkunst skabt af kunstnere af begge køn og fra hele verden.

DA VI BEGYNDTE I 2008 var der et stort behov for at fokusere på køn. Det er der stadigvæk. Dengang nævntes/ vistes / udstilledes mindst 3 til 4 mandlige billedkunstnere, før en kvindelig billedkunstner blev omtalt/ vist / udstillet. Idag er tendensen to til en. Det der også har ændret sig siden 2008, er en øget bevidsthed omkring problemet i kunstverdenen og blandt politikere, der resulterer i flere udstillinger med kunst skabt af kvindelige kunstnere, mere forskning og mere viden.

I VORE DAGE er der stadig et stort behov for øget opmærksomhed på og information om billedkunstnere fra andre dele af verden end den vestlige. Det er meget få billedkunstnere fra verdensdelene Asien, Afrika, Oceanien samt Sydamerika, vi kender til i vesten, og det afspejler sig i registreringerne. LISTENs registreringer baserer sig på og er afhængig af udstillinger i Vesten på museer, i kunsthaller og på gallerier, salg af kunst hos auktionshusene OG selvfølgelig hvad der bliver skrevet om kunstnerne på forskellige platforme.

VENEDIG BIENALEN ER en sådan platform - et fantastisk vindue til hvad der rør sig i andre verdensdele, samt en kilde til gode oplevelser af billedkunst og kunstnere man ikke kender. I år vandt den australske pavillon med billedkunstneren Archie Moore og udstillingen "Kith and Kin" Den Gyldne Løve for best national participation. Archie Moore er aboriginal, født i Australien i 1970. Han arbejder med forskellige medier, og han er forsanger i et rockband. KUNSTHISTORIER havde aldrig hørt om ham før biennalen 2024. 

Archie Moore
LISTEN 2023

Her er et overblik over de registrerede billedkunstnere på LISTEN. Tallene viser kønsbalance og den eurocentriske balance. 

JANUAR:                        FEBRUAR:                       MARTS:                        APRIL:

Mænd: 74                            Mænd: 81                              Mænd: 79                         Mænd: 94

Kvinder: 50                         Kvinder:  40                           Kvinder:  41                      Kvinder: 41

Ikke-vestlige: 43                   Ikke-vestlige: 41                     Ikke-vestlige: 38                 Ikke-vestlige: 48

Ialt:  124                            Ialt: 121                                Ialt: 117                          Ialt: 135


MAJ:                                JUNI:                                  JULI:                          AUGUST:

Mænd: 93                            Mænd: 76                               Mænd: 94                       Mænd: 72

Kvinder: 49                          Kvinder:  38                            Kvinder:  41                   Kvinder: 32

Ikke-vestlige: 48                    Ikke-vestlige: 35                      Ikke-vestlige: 48               Ikke-vestlige: 31

Ialt:  142                             Ialt: 114                                Ialt: 135                         Ialt: 104


SEPTEMBER:               OKTOBER:                        NOVEMBER:               DECEMBER    

Mænd: 66                           Mænd: 66                               Mænd: 82                          Mænd: 80

Kvinder: 36                         Kvinder:  52                           Kvinder:  39                       Kvinder: 35

Ikke-vestlige: 46                   Ikke-vestlige: 46                      Ikke-vestlige: 31                  Ikke-vestlige: 30

Ialt: 102                             Ialt: 118                                 Ialt: 121                           Ialt: 115

I 2023 er verdensdelen med flest registrerede billedkunstnere uden for Europa og Nordamerika Sydamerika med 61 registrerede billedkunstnere på et helt år. Der er 45 registrerede billedkunstnere fra hele Asien, 32 fra hele Afrika og 15 fra hele Oceanien. Til sammenligning er der registreret 147 billedkunstnere fra Danmark og 281 fra USA.

DATO MED FLEST REGISTREREDE FØDSELSDAGE i 2023

Den 8. december er dagen med flest fødselarer. Denne dag har hele 12 billedkunstnere fødselsdag: Camille Claudel (Frankrig 1867-1943)                    Albert Gleizes (Frankrig 1881-1953)

Lucian Freud (Tyskland/ UK 1922-2011),               Jacqueline Hicks (Australien 1919-2004), 

Wifredo Lam (Cuba 1902-1982)                               Aristide Maillol (Frankrig 1861-1944)

Jenny Montigny (Belgien 1875-1937)                       Henk Peeters (NL 1925-2013)

Arnulf Rainer (Østrig 1929)                                       Diego Rivera (Mexico 1886-1957)

Nelbia Romero (Uruguay 1886-1957)                        Cai Guo Quiang (Kina 1957).

Status fra den 8. december er: Fire kvindelige billedkunstnere. To er nulevende billedkunstnere. Seks født i 1900-tallet. Tre er fra Frankrig, en er fra Tyskland/ UK, en er fra Belgien, en er fra Nederland, og en er fra Østrig. Fem billedkunstnere er fra ikke-vestlige lande: Australien (1), Cuba (1), Kina (1), Mexico (1), Uruguay (1).  

DATOENS REGISTRERINGER bekræfter til dels det større billede: Der nævnes to mandlige billedkunstnere, før der nævnes en kvindelig. Det er en klar forbedring i forhold til tidligere, men er det godt nok? Der er to nulevende kunstnere, hvoraf den ene er 94 år. Der er ingen kunstnere født efter 1960. Der er næsten dødt løb mellem billedkunstnere født i 1800-tallet og 1900-tallet. På årsbasis er der flere kunstnere registreret fra 1900-tallet. Der er flere billedkunstnere fra ikke-vestlige lande født den 8.12 end generelt.

KUNSTHISTORIER bruger de indsamlede datoer som en struktur til at registrere med. De kunstnere der er født samme dag, har ikke nødvendigvis har andet tilfælles.

FOREIGNERS EVERYWHERE

På Charlottenborg vises lige nu en udstilling med billedkunstner Thao Nguyen Phan (Vietnam 1987). Det er første gang hun udstilles i Danmark. Internationalt har hun fået stigende opmærksomhed siden 2017. Værker af Phan blev vist på den 59. Venedig Biennale, bl.a. den fine film "First Rain, Brise de Soleil" (2021), der nu kan opleves på Charlottenborg.

Dette års Venedig Biennale har titlen Foreigners Everywhere og fokuserer på kunst der udtrykker følelsen af at være fremmed og ikke høre til. Årsagen kan være, at man tilhører en minoritet i det land/ område man bor i, at man har en anden seksuel orientering, eller at man er flygtning/ immigrant. Dermed forsøger biennalen også at udvide kunsthistorieskrivningen og få de oversete indskrevet i vores fælles kunstbevidsthed - det samme mål som KUNSTHISTORIER.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar