søndag den 30. januar 2022

2022: 3 på Stribe - Nr. 2

NATIONALITET

BILLEDKUNSTNEREN Hans Peter William Arp beskrives officielt som en tysk/fransk billedkunstner. Hans mor var fransk og hans far var tysk. Han blev selv født i Strassbourg i 1886. Indtil 1871 var Strassbourg fransk. Som en følge af den Fransk-Preussiske krig måtte Frankrig afstå området Alsace-Lorraine til Tyskland. Og det forblev tysk frem til 1919. Og var altså tysk, da lille Hans blev født. De franske myndigheder ændrede Hans Arps navn til Jean, og derfor kendes han idag både som Hans og som Jean Arp. Han foretrak efter sigende altid det tyskklingende 'Hans'. 

NATIONALITET - HVAD BETYDER DET EGENTLIG? Nationalitet kan betyde et tilhørsforhold til en bestemt nation. Og det er vel egentlig en privat sag. Men ikke når det gælder billedkunstnere. Den mest almindelige måde at præsentere en billedkunstner på, er ved at skrive årstal for fødsel og død samt fødeland. Men det er ikke altid helt nemt at bestemme nationaliteten. Det handler denne 3 på Stribe om.

ET ANDET GODT EKSEMPEL ER BILLEDKUNSTNEREN Marina Abramovic? Hun er født i det tidligere Jugoslavien - nuværende Serbien. Er hun så en jugoslavisk eller en serbisk billedkunstner? Og hvilken rolle spiller  hendes nationalitet i hendes billedkunstneriske virke? I det meste af sit voksne liv har hun levet i Amsterdam og nu i New York. Har det sted man lever en større betydning end ens nationalitet? 


HVILKEN NATIONALITET har f.eks. Olafur Eliasson? Det islandske tilhørsforhold spiller en stor rolle i hans kunstneriske virke- Det storslåede og forunderlige natur som motiv, menneskets behandling af naturen og påvirkningen på klimaet løber som en rød tråd i hans æuvre. Eliason er født i Danmark, han er opvokset og uddannet i Danmark, men hans forældre er fra Island. Er han så en islandsk eller en dansk billedkunstner? 

HER FØLGER TRE BILLEDKUNSTNERE hvor nationalitets-bestemmelsen er til diskussion:

1. KIKI SMITH (Tyskland 1954): "Expectations" (2012).

Kiki Smith præsenteres oftest som tysk kunstner. Hun blev ganske rigtigt født i Tyskland, men af amerikanske forældre (Tony Smith og Jane Lawrence) der opholdt sig der. Allerede i 1955 flyttede hun med familien tilbage til USA, hvor hun voksede op og uddannede sig. Er Kiki Smith en tysk kunstner?

2. AMRITA GER-GHIL (Ungarn 1913-41): "Unge Piger" (1932). 

Amrita Ger-Ghil regnes idag for en pioneer indenfor Indiens moderne kunst. Men officielt er hun en ungarnsk billedkunstner, fordi hun blev født i Ungarn. Hendes mor var ungarnsk-jødisk og hendes far var inder. Hun rejste selv mellem Europa og Indien i sin barndom og ungdom - og blev bl.a uddannet i Paris. Hendes malerier viser både indiske og europæiske mennesker. Er Amrita Ger-Ghil en ungarnsk eller en indisk billedkunstner?

3. ANDERS SUNNA (Sverige 1985): "Norrbottens Gudfader". Maleri.


Anders Sunna er officielt født i Sverige. Til foråret skal han udstille på den Nordiske Pavillon på Venedigbienalen. Men pavillonen skifter i den anledning navn til den 1. samiske pavillon. For Sunna og to andre kunstnere der skal udstille har det til fælles at de alle er samere. Men samerne har ingen nation. Så de tre kunstnere regnes for henholdsvis norske, finske og svenske.I Sunnas kunst er modstandskampen mod en stærk og en stærk men ansigtsløs overmagt motivet. Er Anders Sunna en svensk eller en samisk billedkunstner?


Ingen kommentarer:

Send en kommentar