mandag den 3. august 2020

3 på stribe: GORDON PARKS

DETTE FOTOGRAFI AF GORDON PARKS
kan opleves på kunsthallen Kadé i Amersfoort i Nederland på udstillingen "Tell Me Your Story" med 100 kunstnere fra USA. Fotografiet er fra 1956 og viser to vandposter i byen Mobile i staten Alabama. Ved den ene er der ingen der drikker, ved den anden er der kø. En umiddelbar tanke er at den ubrugte vandpost er i udu. Men ser man efter, står der på den ubrugte vandpost: "White only", og når man ser efter igen, har alle de der står i kø brun hud. Fotografiet fanger uretfærdigheden og rascismen. 

GORDON PARKS er en amerikansk billedkunstner, der primært udtrykte sig med fotografi. Parks (1912-2006) ernærede sig som dokumentar- og modefotograf, men har også instrueret film. Parks har skabt mange ikoniske værker, og har et stort og kulturelt betydningsfuldt æuvre.  

I DENNE 3 på stribe vises tre værker af Gordon Parks. I det første fotografi ses et barn der i en psykologisk test skal vælge mellem en brun dukke og en hvid dukke. Han vælger den hvide dukke. Og det ville ikke være så slemt, hvis han selv var hvid. Men han er brun. I det andet fotografi er vi på gangen i et fængsel. Lysindfaldet får tremmerne til at kaste skygger på væggen. Ud mellem tremmer ses en brun hånd der holder en cigaret. I det tredie fotografi holder en brun mand en avis. Overskriften på avisen er: "Seven unarmed negroes shot by Los Angeles Police". Manden der holder avisen op er Malmcolm X og billedet er fra 1963.

1. GORDON PARKS: Dolltest, Harlem (1947). 
Fotografi. Copyright: The Gordon Parks Foundation.

2.GORDON PARKS: Untitled, Chicago, Illinois (1957). 
Fotografi. Copyright: The Gordon Parks Foundation.

3. GORDON PARKS: Malcolm X Holding Up Black Muslim Newspaper, Chicago, Illinois (1963). Fotografi. Copyright: The Gordon Parks Foundation.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar