lørdag den 12. januar 2019

3 PÅ STRIBE: Felice Casorati

Felice Casorati: Pige på Rødt tæppe (1912). Olie på lærred.
Felice Casorati: Æg på det grønne tæppe (1914-15). Olie på lærred.
Billedresultat for felice casorati woman by the seaside
Felice Casorati: Kvinden ved havet (1927-28). Olie på lærred.

FELICE CASORATI (1883-1963) var en italiensk billedkunstner, der tidligt vidste at han ville male, men først efter en afbrudt musikeruddannelse og et afsluttet juarastudium fik overbevist sig selv og sin familie om at han skulle fokusere udelukkende på maleriet. Han deltog i 1. Verdenskrig, men blev hjemsendt i 1917, da hans far døde. 

CASORATI havde malerier med både på Venedigbiennalen i begyndelsen af det 20, århundrede samt på en censureret udstilling i Rom. Han flyttede med sin mor og to søstre til Turin, hvor han fik en central position i byens kunstliv. Han blev arresteret en gang for antifascistiske udsagn, og holdt herefter politisk lav profil.

DEN STILISTISKE UDVIKLING hos Casorati ser voldsom ud, når man ser på de tre værker i denne kunsthistorie. Han går fra det symbolistiske wienerinspirerede i Pigen på det røde tæppe over det nærmest modernistiske i Æg på det grønne tæppe til det næsten sensuelle Kvinden ved havet, der dog også har noget symbolsk over sig. Er vandet ved at trække sig tilbage efter at have skyllet kvinden op på stranden?

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar