tirsdag den 31. maj 2016

FRANZ MARC: HOW DOES A HORSE SEE THE WORLD
PRÆSIDENTERNE MERKEL OG HOLLANDE MØDTES FOR TO DAGE SIDEN for at markere, at det er 100 år siden at 1. Verdenskrigs længste slag fandt sted i Verdun (se de to præsidenter i BBCs dækning her). Det var et slag med ubegribelige modbydeligheder og mange mange mange ofre. Formentlig som i alle slag, i alle krige. Og netop derfor er det vigtigt at huske!Både for præsidenter og alle os andre!

ET AF OFRENE i slaget om Verdun var den tyske kunstner Franz Marc (1880-1916). Franz Marc var blandt grundlæggerne af den ekspressionistiske kunstnergruppe Der Blaue Reiter. Inden sin deltagelse som soldat - først ved Kavalleriet og siden som Camouflage-maler - opfattede Marc dyrenes verden, som en harrmonisk og nærmest paradisisk tilstand, der var efterstræbelsesværdig for mennesker. Han mente simpelthen ikke, at der kunne være ondskab i dyrenes verden.  


I 1915 skrev Franz Marc en lille tekst om kunst, som han indledte således (i engelsk oversættelse):
"Is there a more mysterious idea for an artist than to imagine how nature is reflected in the eyes of an animal? How does a horse see the world? How does an eagle, a doe or a dog? It is poverty-stricken convention to place animals into landscapes as seen by men, instead we should contemplate the soul of the animal to divine its way of sights." 
Fotos fra 1. Verdenskrig: Øverst soldat og hest med gasmasker, nederst fransk kavalleri ved Verdun

Franz Marc og alle vi andre blev på baggrund af slaget ved Verdun og hele 1. Verdenskrig desværre klogere. At inddrage dyr i krig beskytter ikke mod ondskab og elendighed. Ondskab skabes ikke af dyrene, men de inddrages i den. Forfatteren Remarque beskrev dette malende i Intet Nyt Fra Vestfronten:

"Og som om det var med vilje, tier bombardementet nu næsten. Desto tydeligere bliver hestenes skrig. Man aner ikke mere hvorfra det kommer, i det stille, sølvyse landskab, det er usynligt, spøgelsesagtigt, det lyder overalt, mellem himmel og jord, det vokser uhyggeligt."
Paradis er en drøm, som de ville kæmpe for, de unge mænd, dengang. Der skal stadig kæmpes, men mere verbalt.


Frans Marc: Grazing Horses (1911)

I et af de sidste breve Marc skrev fra slagmarken til sin hustru, erkendte han "på baggrund af hvad jeg har set", at der også var ondskab i dyrenes verden. Marc døde 4.marts 1916 ved Shrapnel, nær Verdun. Havde han overlevet, havde han måske kunne visualisere for os, hvordan en hest ser krig.
Framz Marc: Horse and Hedgehog (1913).
Fra Wikipedia: By Franz Marc - Solomon R. Guggenheim Foundation, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=40148794

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar