torsdag den 12. november 2015

VILD MED AT TEGNE: DOODLES OG TEGNEBØGER FOR VOKSNE

Young Woman Drawing, fra 1801 af Marie-Denise Villers (1774-1821). Kilde: Metropolitan Museum.
ER DU VILD MED AT TEGNE? Så er du måske grebet af en af tidens store modeluner, og du skal bare blive ved! Det er godt at tegne, det er sundt at tegne, men det er også in at tegne. Doodles, tegne og malebøger for voksne er nogle af vore dages store tegne-trends. Men først lidt historie:

FOR ET PAR ÅRTIER SIDEN var den amerikanske kunstner og kunstlærer Betty Edwards bog Drawing on the right side of the brain (1979) nemlig et kæmpehit over hele verden. Bogen formåede at opmuntre, overskueliggøre samt forklare tegnekunsten på en så inspirerende måde, at tusindvis af uprøvede tegnere fik interesse for, mod på og lyst til at tegne. Det var jo lidt af en bedrift af Edwards og hendes bog!
Forsiden på bogen: At tegne er at se
PÅ DANSK fik bogen den meget ørehængende titel At tegne er at se, og den var virkelig populær. Betty Edwards (født 1926) henvendte sig til alle, der havde lyst til at være kreative. Målet var ikke, at alle skulle være kunstnere eller at alle skulle skabe kunst, men at åbne aktiviteten op, så flere – og helst alle - kunne deltage i nydelsen af tegningkunsten. Enten ved at udføre, eller ved at forstå og studere. Se en film med Edwards tegne-instruktioner her.   

MEN DET VAR DENGANG. Siden skiftede de kreative modeluner. De sidste par år har der været et fornyet fokus på at tegne. Det kan der være mange årsager til. Tegning tager eksempelvis tid og kræver, at man tager sig denne tid til fordybelse, mens man tegner. Sammenlignet med fotografier og billedbehandlingsprogrammer har tegningen desuden de egenskaber, at den udføres af hånden og at den er individuel og unik.

MODSAT 1980erne og 1990ernes optagethed af tegning, er det i dag meget vigtigt at man tegner for sin egen skyld. Man tegner altså ikke for at få indblik i kunsten at tegne, eller for at skabe kunst, men primært for at få ro i en travl virkelighed, eller for at få ro i sit sind.
Doodle udført af den preussiske dronning Luise von Mecklenburg-Strelitz i 1795. Kilde Wikipedia
DOODLING eller krusedulletegning har fået fornyet opmærksomhed. En Doodle er en tegning, man udfører, mens ens opmærksomhed er optaget af noget andet, eksempelvis at tale i telefon, være til en forelæsning eller et møde. Doodles er simple tegninger, der kan have en specifik betydning i forhold til der hvor man er, eller det man lytter til, men det kan også bare være kruseduller. 

I SKOLEBØGER OG NOTESBØGER finder man ofte Doodles. Leonardo Da Vinci udførte rigtig mange doodles i sit liv. Det samme gjorde forfatterne Alexander Pushkin, Samuel Beckett og Sylvia Plath. Lidt urovækkende er det måske, at statsmænd også sidder og doodler under vigtige møder. Hvad mon der bliver Doodlet på Malta idag? 
Doodle udført af forfatteren Alexander Pushkin. Kilde: Wikipedia 
DEN AMERIKANSKE PRÆSIDENT Thomas Jefferson Doodlede (som det vist må hedde på dansk). Også nyere præsidenter som Ronald Reagan og Bill Clinton har Doodlet! Se mere her. Men psykologer har påvist, at dét at tegne kruseduller under møder, faktisk hjælper til at holde fokus på det aktuelle i situationen. Ved at Doodle tænker hjernen ikke for lidt og heller ikke for meget, men koncentrerer sig. 

MEN DER ER OGSÅ ANDRE, DER DOODLER. Både almindelige menneskeer og kunstnere. Se flere Doodles skabt af professionelle her.

MARKEDET FOR TEGNE- OG MALEBØGER henvendt til voksne er nærmest eksploderet. Reklamerne for disse bøger lokker med, at de er henvendt til stressede voksne, der har brug for at slappe af og ønsker tid til fordybelse. Mon Putin, Merkel og Obama har en malebog? Reklamerne lokker med at tegne- og malebøgerne har en positiv effekt på ens velbefindende. Kreativitet og mindfulness smelter sammen i publikationerne af kunst-do-it-yourself-terapi-bøger.
Mangler der ikke noget farve? Udført af Johanna Basford
MINDFULNESS er jo et andet af disse års store fænomener. Det handler om at skabe en modvægt til en travl hverdag der kan være fyldt med stress, smerter, angst, udbrændthed eller andre problematiske ydre omstændigheder ved at se indad. Mindfulness tilbyder en metode til at omfavne og acceptere ting og tilstande som de er. I stedet for at fokusere på dét der er problematisk og negativt, skal man fokusere på det positive og løsninger.

Fra Den Fortryllede Skov af Johanna Basford 2015.
JOHANNA BASFORDS populære tegne og malebøger er bøger med mønstre, der kan farvelægges. Man skaber ikke noget ved at farvelægge dem, man lærer ikke noget ved at farvelægge dem, men man slapper af ved at gøre det. Det tager tid at farvelægge de omfattende og indviklede mønstre, og denne tid kan – hvis man virkelig giver sig hen - virke meditativ. Ifølge Mindfulness eksperter kan dette være vejen til at leve et lykkeligt liv.


I VORE DAGES FOKUS på tegning, handler det ikke længere alene om at se og forstå. Både i de populære tegnebøger, Doodling og i Urban Sketching-fænomenet er tidsfaktoren blevet afgørende. Tegning er blevet en ventil, en port ind til en verden uden krav. At tegne er idag en måde at forsvinde på/ en måde at meditere på. I næste Kunsthistorie fortæller jeg mere om tegnefænomenet Urban Sketching.

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar