tirsdag den 29. september 2015

ALBERS, KLEIN, HIRST OG STARK - KUNSTFORMIDLING PÅ FARVEÆSKERJEG VILLE ØNSKE at det var mig der havde fået denne idé: En serie af farveæsker med præcis de farvenuancer som en bestemt kunstner har brugt i et bestemt kunstværk. Det er Crayola, der har fundet på denne idé. Udover at formidle kunstværket, formidler æskerne en universel tegne- og farveglæde. Umiddelbart er æskerne både for børn og for voksne. Og med sådan en æske i hånden, er det da svært ikke at kaste sig ud en tegneleg!

MAN BLIVER IKKE BEDRE TIL AT TEGNE af at få en æske farver, der er inspireret af et kunstværk og/ eller af en kunstner. Men ens tegnelyst bliver måske stimuleret, og kunstnerens farveleg kan skabe tegneglæde hos andre. Derfor er dette et rigtig godt projekt. Og ovenikøbet er det en fantastisk mulighed for at vise hvordan kunstnere har arbejdet med farver og tegnet.

ÆSKERNE ER SKABT med et voksent publikum for øje og rider dermed med på den bølge af fornyet interesse for at tegne, som er skyllet ind over os de sidste par år. En interesse der har skabt et stort marked for tegnebøger specifikt til voksne. Denne kunsthistorie er illustreret med et værk og en æske dedikeret den tyske kunstner Joseph Albers (1888-1976). Det er forståeligt, for han var om nogen optaget af farver og farvers samspil og farvenuancer. 

CRAYOLA HAR SKABT ÆSKERNE i samarbejde med farve-spåkone-firmaet Pantone. De har også skabt en æske dedikeret Yves Klein (1928-1962). Det er også forståeligt, da hans brug af farven blå, som han ovenikøbet tog patent på, er karakteristisk for ham. Men man kan spørge sig, hvor megen leg der er i otte Klein blå farver? Det der undrer mig mest, er at de har skabt en æske dedikeret Damien Hirst (1965). Det er ikke lige farveleg, der springer frem på nethinden, når jeg tænker på ham Det er ikke hans polkaprikker eller sommerfugle-værker, der har inspireret bagmændene, men derimod hans dyr i væske!

SÅ GIVER DET MERE MENING at skabe en æske til ære for Jen Clark (1983). Selvom hun er ung, og for et større publikum ukendt, er hun i det mindste en kunstner, der er optaget af farver. Men der er så mange andre, der kunne være oplagte til dette - i sit udgangspunkt - gode projekt.

DA JEG LINKEDE TIL ÆSKERNE på Facebook, var der en facebookven der straks nævnte Mark Rothko. Oplagt! Men også Nathalia Goncharova, Georgia O'Keeffe eller Frida Kahlo ville passe til projektet. Og der er mange mange mange flere der ville være superegnede til dette projekt. Hvis Crayola og Pantone manger ideer, skal de bare komme til mig!

MEN ALLERHELST VILLE JEG ØNSKE at et firma kom og bad om ideer til at skabe en dansk ækvivalent til dette internationale projekt. For så ville jeg nævne: Lundby og Kyhn, Elisabeth Jericau Baumann, Hammershøj, Krøyer, Anna Ancher, Willumsen, Agnes Slott-Møller, Weie, Franciska Clausen, Johannes Larsen, Anna Klindt Sørensen, Egill Jacobsen, Rita Kernn-Larsen og Ricard Mortensen. Eksempelvis.  

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar